Forside NYHETER Ekspertenes råd: Sopp kan inneholde kreftfremkallende stoffer

Ekspertenes råd: Sopp kan inneholde kreftfremkallende stoffer

Assortment,Of,Various,Raw,Mushrooms,Champignon, svampe, sopp
Shutterstock

Elsker du sopp? Da bør du lese dette først

Akkurat nå leser andre

Risotto, pastaretter og gryteretter får ofte et smaksløft av sopp. Likevel minner både ernæringsfysiologer og Fødevarestyrelsen om at soppen ikke bør betraktes som en vanlig grønnsak – og at man må være forsiktig med mengdene.

Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark inneholder sopp naturlige giftstoffer kalt fenylhydraziner. Disse finnes i små mengder, men har vist seg å kunne fremkalle kreft i dyreforsøk.

«Ved matlaging kan man redusere stoffene, så vår anbefaling er å steke eller koke soppen og helle av vannet eller la det fordampe,» skriver styrelsen i et svar til TV 2.

Fem brett i året

Myndighetenes råd er tydelige: Spis ikke mer enn rundt to kilo sopp årlig – tilsvarende omtrent fem store brett fra butikken. I tillegg understrekes det at soppen ikke bør spises rå.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Aarhus Universitetshospital, Anne W. Ravn, peker på at mange misforstår soppen som en grønnsak. «Mange tror feilaktig at det er en grønnsak, men man burde egentlig bruke den mer som en form for krydder,» sier hun.

Ikke en del av de daglige 600 gram

Les også

Fødevarestyrelsen anbefaler alle å spise 600 gram frukt og grønnsaker om dagen, men presiserer at sopp ikke inngår i denne beregningen.

Ravn støtter advarselen: «Fenylhydrazinene (de giftige stoffene, red.) gjør at vi i hvert fall ikke bør spise dem rå, og det er viktig at man ikke gjør det til noe man spiser regelmessig hver uke, spesielt i barnefamilier.»

Hun understreker også at de fem brettene i året bør ses som en øvre grense, og at soppen bør være en liten del av et variert og balansert kosthold.

Kilde: TV2.dk

Ads by MGDK