Det er surt, det svir på tunga – og vi elsker det. Men det syrlige godteriet du hamstrer i helgene, kan faktisk være det verste du kan gjøre mot tennene dine.
Akkurat nå leser andre
Har du lagt merke til hvor mye surt godteri som har dukket opp i butikkene? Vampyr-godteri, syrlige sopper og surt pulver – det virker som alt kommer i en «sour edition» for tiden. Og ja, vi elsker det. Nordmenn spiser mer godteri enn de fleste andre i verden. Men surt godteri er ikke bare vondt-på-en-god-måte. Det kan også være en dobbelt trussel mot tennene dine. Det skriver DR.
Først og fremst inneholder det sukker, som bakteriene i munnen koser seg med. De lager syre av det, og da er vi allerede i gang med karies og hull i tennene. Men det stopper ikke der.
Det virkelig skumle er hvor lav pH-verdi surt godteri har. Vi snakker verdier helt nede i 2–3 – og det er faktisk på nivå med eddik og sitronsaft. Det er nok til å begynne å etse bort emaljen på tennene dine. Og emaljen? Det er det harde, beskyttende laget du virkelig ikke vil miste.
Jo surere godteri, jo verre for emaljen. Og verre blir det når vi suger lenge på det – noe mange gjør nettopp for å få mest mulig ut av den sure smaken. Da varer syrepåvirkningen lenger, og tennene får seg en real omgang.
Etter hvert kan det føre til at emaljen blir tynnere, glattere og til slutt helt borte. Da kommer dentinet, eller «tannbenet», til syne. Det er gulere, mykere og mer utsatt for slitasje. Og ikke minst – det kan føre til ising og ubehag.
Chill med sjokoladen?
Les også
Hvis du er mer typen som går for sjokolade, har du faktisk litt flaks. Sjokolade har en pH-verdi som er nærmere nøytral, og er dermed langt snillere mot tennene dine enn surt godteri.
Nordisk godteritopp
Tall fra analysebyrået Euromonitor viser at en gjennomsnittlig nordmann stapper i seg over 6 kilo godteri og 5 kilo sjokolade i året. Det er mer enn amerikanerne! Og det er kanskje på tide å tenke litt over hvordan vi spiser det.
Tannleger råder nemlig til å spise godteri mer «effektivt». Hvis du først skal spise surt godteri, så gå for å spise det på en gang – ikke gå rundt og nible på det hele dagen. Kort eksponering er faktisk bedre enn konstant syrepåvirkning.
Neste gang du fyller posen med surt snop, tenk litt på tannlegen din. Eller i det minste: Tygge det opp og få det unna raskt.