Slik unngår du den uappetittlige stripen når du koker egg.
Akkurat nå leser andre
Nordmenn elsker egg. Vi spiser i snitt over 14,5 kilo egg hver i året, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Siden gjennomsnittsegget veier 63 gram, så blir det den nette sum av 230 egg per person gjennom året.
Enten det er frokostegget, kokt egg på brødskiven eller egg i salater og bakst, er dette en av de mest populære matvarene i norske hjem.
Men mange har nok lagt merke til noe rart: Etter koking kan det dukke opp en mørk, grønnlig stripe rundt plommen.
Hva er egentlig dette – og er det farlig?
Den mystiske stripen
Den mørke stripen som noen ganger dannes, er rett og slett resultatet av en kjemisk reaksjon. Når egg kokes lenge eller på høy temperatur, reagerer svovel i eggehviten med jern i plommen. Det dannes et stoff kalt jernsulfid, som gir plommen en grågrønn farge ytterst.
Les også
Ifølge matforskere er dette helt ufarlig. Egget er trygt å spise selv om det kan se mindre delikat ut. Smaken kan bli litt annerledes dersom egget er hardkokt for lenge, men det er kun et estetisk problem – ikke et helsemessig.
«Det er ingenting farlig ved den grønne ringen. Den er helt harmløs», slår Alexandra Kazaks som er PhD og medlem av Institute of Food Technologists’ Nutrition Division, fast i en artikkel i Simply Recipes.
Derfor oppstår problemet
Jo lenger et egg kokes, desto mer hydrogensulfid frigjøres fra eggehviten. Når denne gassen møter jern i plommen, får du den velkjente stripen.
Effekten forsterkes dersom eggene er gamle, fordi hviten blir mer alkalisk over tid. Da øker produksjonen av hydrogensulfid.
Slik unngår du stripen
Vil du ha kokte egg med helt gule, fristende plommer, gjelder det å koke dem riktig. Hemmeligheten er å ikke overkoke. Når vannet har kokt opp, bør du skru ned varmen og la eggene trekke i stedet for å fosskoke.
Les også
Et annet godt tips er å kjøle eggene raskt ned etter koking. Legg dem i en bolle med iskaldt vann eller skyll dem under springen. Da stopper du varmeprosessen og forhindrer at reaksjonen fortsetter. Bruker du ferske egg, er også sjansen mindre for at stripen oppstår.
Trygt – men mindre pent
Den grønne stripen rundt plommen er altså hverken giftig eller farlig, og du trenger ikke kaste egget. Men om du vil servere pene frokostegg eller bruke dem i retter der utseendet teller, er det lurt å følge rådene for å unngå overkoking.
Så svaret er enkelt: Egg med mørk stripe kan trygt spises – men med litt ekstra omsorg på kjøkkenet kan du enkelt slippe unna det uappetittlige båndet neste gang.