Tomatene nekter å bli røde? Fortvil ikke – Monty Don har trikset som får fart på modningen, og alt du trenger er én helt vanlig banan.
Akkurat nå leser andre
Når høsten sniker seg på og tomatplantene fortsatt står der med grønne, sure frukter, er det lett å gi opp. Men ifølge hageeksperten Monty Don trenger du verken drivhus eller tryllestøv – bare en banan fra fruktskåla. Det skriver Express.
Den hemmelige gassen i frukt
Grønne tomater kan nemlig modnes videre etter at de er plukket – takket være et stoff kalt etylen. Det er en naturlig gass som finnes i mange frukter, og den setter i gang modningsprosessen.
Bananskall er særlig kjent for å slippe ut mye etylen. Det er akkurat derfor en enkelt banan kan få fart på tomatene – så lenge du legger dem sammen.
«Plukk tomatene og legg dem i en skuff med en banan – da vil de modnes og bli røde,» skriver Monty Don i sin septemberblogg.
Det beste er å bruke tomater som har begynt å få en svak rødlig farge og kjennes litt myke. De er nærmest å være modne og reagerer raskere på etylengassen.
Slik gjør du det i praksis
Les også
Du trenger ikke fancy utstyr. En pappeske, en papirpose eller en plastpose med noen hull i – det holder. Legg tomatene i ett lag sammen med en moden banan og plasser det hele et lunt sted. Unngå trekk og direkte sollys.
Sjekk gjerne daglig – for når tomatene først begynner å rødme, kan det gå fort. Fjern de som er blitt helt modne, så slipper du at de blir overmodne og myke.
Et triks for de tålmodige
Hvis du fortsatt vil la tomatene modne ute, kan du hjelpe dem på vei ved å fjerne litt bladverk rundt fruktene. Da får de mer sol og varme, som hjelper dem med å bli ferdige før frosten kommer.
Men for deg som vil sikre deg røde tomater på kjøkkenbenken før høsten virkelig setter inn – da er banantrikset nesten for godt til å ikke prøve.