Pasta med bolognesesaus er hverdagsmiddag nummer én i mange hjem. Men visste du at én uvanlig ingrediens kan løfte smaken til nye høyder?
Akkurat nå leser andre
En italiensk kokk sverger til denne enkle trikset – og det er kanskje ikke det du tror.
Det lille trikset med stor effekt
Marcella Cantatore deler matoppskrifter fra sitt italienske kjøkken, og nå har hun avslørt farens hemmelige ingrediens i en autentisk bolognesesaus: potet. Ja, du leste riktig. En helt vanlig potet.
Ifølge Marcella tilfører poteten ikke bare en rundere smak, men demper også syrligheten i sausen. Hun knuser poteten inn i gryta på slutten av koketiden – og hevder at «alle merker når jeg dropper den».
Hva trenger du?
Dette er ikke en enkel hverdagsoppskrift, men snarere en stor gryte bolognese – med masse kjøtt – som du kan fryse ned i porsjoner. Her er hva du trenger:
- 1/2 kopp olivenolje
- 4 ss saltet smør
- 2 løk
- 2 gulrøtter
- 2 selleristenger
- 8 hvitløksfedd
- 250 g bacon eller pancetta
- 1 kg kvernet storfekjøtt
- 450 g kvernet svinekjøtt
- 350 g svineribbe
- 2 italienske pølser
- 1 kopp tørr rødvin
- 1 parmesan-rand (valgfritt)
- 5 kopper passata
- 800 g hermetiske tomater (knust med gaffel)
- 4 ss tomatpuré
- 2 kopper oksekraft
- 1 potet, skrelt og delt i to
- 5 stilker fersk rosmarin eller 3 ts tørket
- 1 ts tørket oregano
- 3 laurbærblad
- Salt, pepper og 1 ss sukker (justeres etter smak)
Slik gjør du det
- Hakk løk, hvitløk, gulrøtter og selleri fint. Kutt baconet i biter.
- Varm olje og smør i en stor gryte. Tilsett grønnsakene og stek til de er gyldne.
- Ha i bacon og hvitløk. Stek videre noen minutter.
- Tilsett storfekjøtt litt etter litt, og brun det godt. Gjenta med svinekjøtt.
- Ha i svineribbe og pølser. Hell over vin og la det koke i noen minutter.
- Tilsett resten: passata, tomater, tomatpuré, kraft, parmesanrand, potet, urter og krydder.
- Kok opp, skru ned varmen og la det hele simre under lokk i 4–5 timer. Rør av og til.
- Etter to timer, smak til med mer salt eller sukker om nødvendig.
- Ta ut pølsene og ribba. Kutt opp og riv kjøttet, og ha det tilbake i gryta.
- Finn poteten og knus den med en tresleiv mot kanten. Bland godt.
Tips: Dette er en stor porsjon, og restene egner seg perfekt til frysing. Du har middag i mange uker fremover!
Derfor funker poteten
Les også
Selv om det ikke er vitenskapelig bevist, mener mange at potetens stivelse hjelper til med å binde sausen og gi den en fløyelsmyk konsistens. I tillegg demper den tomatsausens naturlige syrlighet.
Er det verdt det?
Ja. Hvis du har tid til å la denne sausen putre en ettermiddag, får du en bolognese som smaker ekte italiensk kjærlighet. Og kanskje er det nettopp den lille poteten som gjør hele forskjellen.
Oppskriften ble hentet fra Express.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!