Har du noen gang latt en saus stå for lenge, eller prøvd å lage popcorn og endt opp med en svartbrennt panne? Det verste er følelsen av at gryta er ødelagt for godt.
Akkurat nå leser andre
Men ingen fare — mange ganger kan du få den ren igjen… med ingredienser du allerede har på kjøkkenet. Det skriver Foodie.
Her er åtte smarte rengjøringstriks som ofte funker bedre enn du tror — og uten sterke kjemikalier:
1. Eddik
Eddik er ikke bare til salatdressinger — syren (eddiksyre) hjelper til med å løse opp fett, sot og gjenstridig matrester. Skrap først bort så mye du kan av det faste. Bland deretter like deler vann og eddik, fyll i pannen slik at det dekker den brente delen, og kok opp. La det småkoke i 4–6 minutter, ta kjelen av varmen og la det stå litt før du heller ut og skrubber.
2. Natron
Natron er en allsidig rengjøringshelt. Lag en tykk pasta av natron og litt vann (ca. 3 deler natron til 1 del vann), smør den på de misfargede områdene, og la det sitte over natta. Neste dag drysser du litt natron på toppen og skrubber forsiktig med svamp eller nylonbørste.
Har du en ordentlig brent panne, kan du koke opp litt eddik og så helle i en kopp natron — la det bruse ned og skrubb deretter.
3. Coca‑Cola
Les også
Ja, du leste riktig. Den kullsyreholdige drikken inneholder karbonsyre som hjelper til med å løsne fastbrennede rester. Hell nok Cola til å dekke bunnen, og la det stå over natta. Hvis du har det travelt — varm opp lett og la det virke 30 minutter før du skrubber.
4. Kokende vann
Ofte er det enkleste det mest effektive. Fyll pannen med vann og kok opp. Den varme boblingen løsner rester som har klistret seg fast. Hell ut vannet og tørk av med en svamp.
5. Sitron
“Når livet gir deg sitroner … rengjør kjelen.” Skjær noen sitroner i to og ha dem i en panne fylt med vann, og kok opp. Syren og bobler gjør jobben for deg. Etter 5–10 minutter heller du ut vannet og skrubber vekk det som sitter igjen. Dessuten lukter det friskt.
6. Vinsyre
Vinsyre er mildt syrlig og lett slipende. Lag en tykk pasta med litt vann, smør på den brente flaten, la den virke i minst 15 minutter, og skrubb deretter med en klut eller svamp.
7. Salt
Salt kan brukes som grov skrubb. Start med å bløtlegge pannen i varmt vann med et par spiseskjeer salt i 3–5 minutter. Kok deretter kraftig i 15–20 minutter. Behold litt av saltvannet, tilsett mer salt og skrubb forsiktig med kornet salt som sliper overflaten. Skyll og vask som vanlig når alt er løst opp.
8. Ketchup
Les også
Ketchup inneholder eddik, og har en tykk konsistens som gjør at den “klistrer” seg til flaten og får virke. Smør ketchup over den brente delen, la det stå i ca. 30 minutter, og skrubb deretter med svamp eller skrape.
Hvorfor dette funker
De fleste metodene kombinerer syre (som eddik, sitron, vinsyre) og slipemiddel (som salt eller natron) som sammen bryter opp og løsner fastbrente rester. Metodene lar deg bruke milde stoffer du føler deg komfortabel med.