Forside LIVSSTIL Glem fløte og buljong – dette krydderet løfter suppa til...

Glem fløte og buljong – dette krydderet løfter suppa til nye høyder

Når høsten kommer, fylles norske kjøkken med gryter som putrer og varme dufter i lufta. Og én overraskende ingrediens gjør hver eneste suppe bedre – uansett hva du har i gryta.

Akkurat nå leser andre

Siden sommeren takket for seg, har mange laget suppe hver uke. Søtpotet, gulrot, potet og purre, tomat og chili – man har prøvd det meste. Men uansett hvilken kombinasjon som havner i kjelen, er det ét krydder du alltid må ha med. Og nei, det er verken salt, pepper eller hvitløk.

Svaret? Spisskummen.

Det høres kanskje rart ut. Men én liten spiseskje spisskummen kan være forskjellen på en helt grei suppe – og en du kommer til å tenke på neste gang regnet pisker mot ruta. Det skriver Express.

Krydderet som gjør alt bedre

Spisskummen gir en dyp og jordnær smak som nesten ingen andre krydder kan matche. Det er som en slags varme som sniker seg inn i smaken – ikke sterk, men fyldig. Det løfter sødmen i gulrot, gir søtpoteten karakter, og gir tomatsuppen en rundere smak uten at det blir flatt.

Du kan blande det med litt svart pepper og paprikapulver for ekstra dybde. Den kombinasjonen har reddet mange hverdagsmiddager – og ikke bare i supper. Det kan brukes i alt fra pasta til bønner og gryteretter.

Perfekt til rotgrønnsaker

Les også

Noe av det beste med høsten er de norske rotgrønnsakene. Når du for eksempel lager søtpotet- og gulrotsuppe, gir spisskummen en perfekt balanse mellom det søte og det krydrede. Det demper sødmen akkurat passe, og resultatet blir en suppe som føles lun og mettende – som en god klem i skålform.

Og i potet- og purresuppe? Her forsterker krydderet den milde smaken av potet og gjør suppa mindre “flat”. Den smaker mer hjemmelaget, mer ekte – selv om det ikke tar lang tid å lage den.

Tomatsuppe med et lite kick

Tomatbaserte supper kan fort bli litt syrlige eller skarpe. Men hvis du har i spisskummen, skjer det noe. Det er som om smaken får vokse seg ferdig. Den glir sammen med chilien og gir suppa en slags bakgrunnsvarme som gjør at du ikke klarer å ta bare én skje.

Trikset som ikke koster skjorta

Spisskummen får du i de fleste butikker for en billig penge. Det koster gjerne under 20-lappen for en boks som varer lenge. Og tro oss – det er en investering som betaler seg.

Så neste gang du lager suppe – enten det er fra bunnen av eller med ferdiggrønnsaker fra fryseren – prøv å røre inn litt spisskummen før du kjører stavmikseren. Det kan hende du aldri vil lage suppe uten igjen.

Ads by MGDK