Britiske forskere slår alarm om frokostfavoritten. Nå vil de ha kreftadvarsel på bacon og skinke, på lik linje med røykpakker.
Akkurat nå leser andre
Den fristende lukta av nystekt bacon har i årevis vært et fast innslag på helgefrokosten. Sprø skiver på tallerkenen kan virke uskyldige, men bak den gode smaken skjuler det seg en mørkere side.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har allerede slått fast at bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft, spesielt i tarmen. Nå går britiske forskere enda lenger og krever kreftadvarsel på bacon, pølser og skinke.
Bakgrunnen er stoffet nitritt, som brukes for å gi kjøttet frisk farge og lengre holdbarhet. I kroppen kan nitritt omdannes til kreftfremkallende stoffer, og WHO har plassert bearbeidet kjøtt i samme risikokategori som tobakk og asbest.
Det skriver Dagbladet.
«Folk vet ikke hvor farlig det er»
Professor Denis Corpet ved Universitetet i Toulouse sier til The Guardian at folk flest ikke er klar over faren. Sammen med flere eksperter har han sendt brev til britiske myndigheter for å få strengere regler.
Les også
Kreftforeningen i Norge er enige i at nitritt bør tas på alvor, men vil heller ha tydeligere merking på mat fremfor store skremsler.
«Folk må få enkel og forståelig informasjon slik at de kan velge sunnere alternativer», sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.
Kjøttbransjen forsvarer seg
Bransjeaktører mener derimot at nitritt hindrer farlige bakterier og beskytter mot alvorlig matforgiftning.
I en fagartikkel publisert i National Library of Medicine beskrives nitritt som et nødvendig middel for å hindre vekst av bakterien Clostridium botulinum, som kan gi botulisme, en sjelden, men dødelig sykdom.
I Norge er bruken nøye regulert gjennom EUs regelverk og Mattilsynet. Det finnes klare grenser for hvor mye nitritt som er tillatt i kjøtt, og i økologiske produkter er stoffet forbudt.
Kreftforeningen: Kos deg, men tenk deg om
Les også
Selv om advarslene er alvorlige, sier Kreftforeningen at nordmenn fortsatt kan kose seg med bacon til helgefrokosten.
«Det er maten vi spiser ofte og i hverdagen som er problemet», sier Ross.
Hun anbefaler å spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt, og heller velge hvitt, rent eller magert kjøtt med lite salt.
For selv om bacon kanskje smaker himmelsk, kan det være lurt å ikke la det bli en del av hverdagskosten.