Kaffekopptesten på jobbintervjuer: Glemmer de det, får de ikke jobben

04/09/2023 05:30

Emma Sletta

Business
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er nesten vanskelig å tro at en enkelt kopp kaffe kan avgjøre om du får drømmejobben eller ikke. Det har imidlertid stor betydning i IT-selskapet Xero, hvor søkerens reaksjon bestemmer alt.

Jobbintervjuer er sjelden hyggelig. Når du går gjennom døren og håndhilser på din potensielle fremtidige sjef, vet du at dine ord og handlinger de neste minuttene kan påvirke fremtiden din.

De færreste forestiller seg imidlertid at en beskjeden kopp kaffe faktisk kan ha innvirkning på om du er ansatt i et selskap eller ikke. Men dette er tilfelle hvis du vil være ansatt i det store IT-selskapet Xero i Australia.

Trent Innes, administrerende direktør i Xero, avslører på den populære forretningspodcasten 'The Ventures' at han gjennomfører en liten test med alle kandidater til et jobbintervju.

Testen er enkel og handler om hva som skjer med den lille koppen kaffe.

– Jeg tar alltid med kandidatene ned til et av kjøkkenene våre, hvor de på en eller annen måte ender opp med å få noe å drikke, forklarer direktøren og fortsetter:

Så går vi tilbake og fortsetter samtalen, og det siste jeg legger merke til er hva personen gjør med den tomme koppen. Tar de den med tilbake til kjøkkenet, spør Trent Innes.

Det gjenspeiler holdningen din

Det kan virke rart hvordan en samtale som lett kan vare en time eller mer, kan avgjøres med en så liten detalj. Trent Innes mener imidlertid at det er veldig logisk, fordi folk kan utvikle seg og tilegne seg ulike kunnskaper og ferdigheter, men holdning er det viktigste.

"Du kan utvikle ferdigheter, få kunnskap og erfaring, men alt kommer ned til holdningen din. Og holdningen vi legger vekt på er «Wash your coffee cup»,» forklarer Trent Innes.

Han påpeker at det er en del av selskapets kultur, der kjøkkenet alltid er plettfritt og rent. Derfor handler kaffekopptesten hans faktisk om å finne noen som passer inn i Xeros kultur.

"Det handler egentlig om å sørge for at personen virkelig passer inn i Xeros kultur og gjør de tingene som forventes," legger han til.

Hva synes du om denne testen? Er det en god måte å skille de aktuelle kandidatene fra de upassende, eller tror du ikke at en "glemt" kaffekopp kan ha innvirkning på om du passer inn?

Læs også: