SAS vinner sak

30/09/2023 23:30

Emma Sletta

Business
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ryanair mente at SAS fikk en urettferdig fordel gjennom kredittgarantier fra Danmark og Sverige.

SAS har ikke mottatt ulovlig statsstøtte fra Danmark og Sverige i forbindelse med nedstengningen under koronaepidemien. Det er konklusjonen EU-domstolen har kommet til i en ny dom.

Det gir SAS et lettelsens sukk etter at saken har vært oppe til behandling i flere instanser i EU-domstolen. Torsdagens avgjørelse er endelig, så SAS kan nå legge saken bak seg.

Søksmålet ble fremmet av Ryanair, som argumenterte for diskriminering mellom flyselskaper.

Ryanair viser til at SAS fikk en kredittgaranti på maksimalt 1,5 milliarder svenske kroner fra henholdsvis Danmark og Sverige.

Pengene var ment som delvis kompensasjon for kanselleringer og endringer i SAS' flyvninger under korona. Her ble SAS og andre flyselskaper hardt rammet av reiserestriksjoner for å begrense spredningen av sykdommen.

Men ifølge Ryanair ga hjelpen fra Danmark og Sverige SAS en urettferdig fordel i konkurransen med blant andre Ryanair.

Det avviser imidlertid EU-domstolen med sin kjennelse torsdag. Støtten fra den danske og svenske regjeringen var i samsvar med EU-retten, konkluderte domstolen.

Det skyldes at SAS hadde betydelig større markedsandeler enn nærmeste konkurrent. Dette er en av grunnene til at SAS ble mer rammet av restriksjonene.

– I dagens dommer avviser domstolen alle Ryanairs argumenter, heter det i en uttalelse fra EU-domstolen.

- Domstolen peker blant annet på at det aktuelle støttetiltaket kan begrenses til SAS. Tiltaket var ikke nødvendig for å komme alle selskaper som hadde blitt skadet som følge av covid-19-pandemien til gode.

Selv om restriksjonene for lengst er opphevet, står SAS fortsatt overfor store økonomiske utfordringer. I august bokførte SAS et underskudd på 638 millioner svenske kroner.

Det viser en finansrapport publisert av flyselskapet denne uken. Rapporten er et krav i forbindelse med konkursbeskyttelsesprosessen som SAS er i.

Dermed klarte ikke SAS helt å leve opp til de imponerende tallene fra perioden mai til juni. Her klarte de for første gang på flere år å presentere et overskudd i en kvartalsrapport.