Få vet det: Dette er en feil de fleste gjør når de vrir om bilnøkkelen

30/05/2024 09:00

Emma

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De aller fleste av oss har bil, og selv om vi er godt informert, er det fortsatt en viss feil de fleste av oss gjør.

De aller fleste av oss eier bil. Selv om både antall biler på veiene og teknologien bak dem har utviklet seg, gjør mange fortsatt den samme gamle feilen.

Denne spesielle feilen skjer når vi starter bilen vår. Det er en vane som stammer fra tidligere tider, da det ble antatt å beskytte bilens motor, men som ikke lenger er nødvendig med moderne biler.

Det skriver Carandmotor.

Mange kjenner sikkert til og har hørt om rådet: å «varme opp bilen» før bruk. Kanskje du har praktisert det selv gjennom årene.

Det viser seg imidlertid at det faktisk ikke er nødvendig for moderne biler.

Faktisk trenger de fleste bileiere bare å vente noen sekunder før motoren er varm nok til å kjøre. Noe som er raskere enn vi faktisk kan vri om nøkkelen, plassere føttene på pedalene og sette bilen i gir.

Nyere biler er mer motstandsdyktige

Nyere høyteknologiske biler er utstyrt med metalldeler og spesielle belegg som gjør dem mer motstandsdyktige mot slitasje.

Utviklingen i motorsmørekretsen de siste årene spiller også en avgjørende rolle. Denne utviklingen sikrer at oljen når alle vitale punkter som først og fremst må beskyttes mot skade og er spesielt sårbare – spesielt i de første sekundene når motoren fortsatt er kald.

Når det gjelder kjølekretsen, har nyere biler også betydelige forbedringer. De er designet for å bringe motoren raskt opp til den ideelle driftstemperaturen.

Moderne oljer, spesielt de helsyntetiske, har også gjort betydelige fremskritt når det gjelder å beskytte de mekaniske delene av motoren.

Bare i noen få tilfeller trenger du å varme opp bilen

Det er bare i sjeldne tilfeller, for eksempel når temperaturen synker under frysepunktet, at motoren trenger kortvarig oppvarming.

Selv i disse tilfellene er det tilstrekkelig å bare la motoren varme opp i maksimalt 2-3 minutter, hovedsakelig for å beskytte andre perifere komponenter som katalysatoren.

Det er viktig å påpeke at selv om det ikke er nødvendig å varme opp bilens motor etter at du har forlatt den i mange timer, er det fortsatt ikke optimalt å legge mye belastning på motoren med en gang.

Start sakte, vær forsiktig med gasspedalen de første 3-4 minuttene, mens du holder turtallet lavt når du skifter gir.