Hvis du er en av dem som liker eggerøre til frokost eller en klassisk eggesandwich, men er i tvil om hvor mange egg som er sunne å spise, her er nå avklarende svar fra et amerikansk forskerteam.
De har gjennomført et eksperiment for å avdekke om egg faktisk er sunne eller ikke. Dette trinnet er tatt basert på tidligere anbefalinger som har rådet personer med kardiovaskulær sykdom og diabetes til å begrense inntaket på grunn av eggeplommens høye kolesterolinnhold.
Det skriver BT via videnskab.dk.
Slik gjorde de eksperimentet
Et amerikansk forskningsprosjekt studerte med 26 friske mennesker hvordan det å spise egg påvirker kroppen. Det har vært mye debatt om hvor mange egg som er sunne å spise, da det tidligere har vært antatt at for mange egg kan være usunt
I den amerikanske studien ble deltakerne delt inn i to grupper som spiste etter følgende plan:
Uke 1-4: Alle deltakerne unngikk egg
Uke 5-8: Gruppe én spiste tre eggehviter om dagen. Mens gruppe to spiste tre hele egg om dagen
Uke 9-12: Alle deltakerne unngikk å spise egg
Uke 13-16: Gruppe én spiste tre hele egg om dagen, mens gruppe to spiste eggehviter
Videnskab.dk har senere presentert den amerikanske studien for Jacob Juel Christensen, forsker ved Universitetet i Oslo, og Norges representative ernæringsanbefalinger, som bekrefter resultatene av studien.
Dette fant forskerne ut
Resultatene viste at folk som spiste hele egg hadde høyere nivåer av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i blodet.
Forskerne fant også at antall røde blodlegemer økte, og at kroppen faktisk produserte mer kolin når de spiste egg.
Kolin er et viktig næringsstoff for kroppen fordi det bidrar til å bygge cellemembraner og er viktig for stoffskiftet og nervesystemet
Catherine Andersen skriver i en pressemelding fra University of Connecticut:
– Det er på en måte det beste scenarioet. Vi vil gjerne ha rikelig mengder av det viktige næringsstoffet, men ikke øke forbindelsen som potensielt kan fremme kardiovaskulær sykdom.
Egg har lenge hatt et dårlig rykte, men nå er det gode nyheter for alle eggelskere. Forskerne fant ingen negative effekter av å spise opptil tre egg om dagen. De så ingen økning i dårlig kolesterol eller tegn på betennelse. Videnskab.dk snakket med Jacob Juel Christensen fra Universitetet i Oslo, som til slutt bekrefter:
"Blant personer som spiser opptil ett egg om dagen, finner vi ingen klar sammenheng med utvikling av kardiovaskulær sykdom, diabetes eller kreft."