Nå er tiden inne: 3 ting du bør passe på når du bytter til sommerdekk

16/04/2024 13:00

Emma

Forbruk
Foto: SOS International
Foto: SOS International
Det kan være lang ventetid for å få endringen.

Værgudene har favorisert oss med varme vårdager, og nattefrosten ser ut til å ta veien snart.

Det betyr en ting for bileiere: Det er på tide å bytte til sommerdekk.

Dette betyr at millioner av bileiere bestiller time for å skifte dekk, slik at du kan regne med en solid ventetid med mindre du er ute i god tid. Og når du endelig kommer dit, vil temperaturene mest sannsynlig være godt over anbefalt sammenlignet med sommerdekk.

En god tommelfingerregel sier at du bør bytte til sommerdekk når temperaturen om natten ikke lenger faller under 7 grader.

Og det er flere gode grunner til å kjøre med dekk som passer for sesongen:

– Først og fremst handler det om å kjøre så trygt som mulig. Når været blir mildere, har vinterdekkene dårligere grep og lengre bremselengde, sier Anette Bjørn Juncher, kundesenterleder ved SOS Dansk Autohjælp.

Riktige dekk er mer økonomisk

Ved å bytte til sommerdekk nå, oppnår du større trafikksikkerhet - bilen er mer stabil på veien og har kortere bremselengde.

Men det lønner seg også økonomisk. Kjøring på sesongdekk varer lenger og reduserer rullemotstanden.

Og lavere rullemotstand betyr mindre drivstofforbruk.

Dette må du huske på når du bytter til sommerdekk
  1. Mønsteret: Sjekk mønsterdybden. Den lovlige grensen i Danmark er minimum 1,6 mm. SOS Dansk Autohjælp anbefaler imidlertid minimum 3 mm.

  2. Dekktrykk: Det anbefalte dekktrykket er viktig for trekkraften. Vanligvis funnet på drivstoffpåfyllingslokket, ved b-stolpen eller i brukerhåndboken.

  3. Etterspenning: Det er ikke uvanlig at sommerdekk sitter på lettmetallfelger og vinterdekk på vanlige felger. Pass på å bruke bolter som passer til felgene. Når du har byttet til sommerdekk, er en viktig huskeregel å stramme hjulene etter 100-200 kilometers kjøring – uansett om du har skiftet dekk selv eller om du har fått det gjort på verksted.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.