Ny forskning: Advarer alle som drikker sukkerfri brus

12/07/2023 12:30

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sukkerfri brus øker risikoen for hjertesykdom og hjerneslag med ti prosent, hevder en studie.

Selv en liten mengde kunstige søtningsmidler om dagen kan forårsake helseproblemer, advarer forskere.

Mange nordmenn drikker sukkerfri brus, vurderer dem kalorifattige alternativer.

Forskere fra det franske nasjonale helseinstituttet mener imidlertid at det er feil å vurdere kunstige søtningsmidler som sukkerstatninger av god kvalitet.

Det melder The Sun.

Lederforfatter Mathilde Touvier sier: "Denne studien indikerer en sammenheng mellom økt forbruk av kunstige søtningsmidler og økt risiko for hjertesykdom."

"Kunstige søtningsmidler finnes i tusenvis av mat- og drikkemerker rundt om i verden. De er imidlertid fortsatt kontroversielle og blir nå vurdert på nytt av helsemyndighetene."

Studien fant at en tung forbruker konsumerte i gjennomsnitt 77,6 milligram søtningsmiddel per dag, mens 7,5 milligram per dag ble ansett som lavt.

En typisk sukkerfri brus inneholder 42 milligram søtningsmiddel per 100 milliliter, med ytterligere 140 milligram per boks.

Dette betyr at selv en halv boks kan være skadelig for helsen din.

Data fra 130 000 franskmenn viste at en tredjedel regelmessig drakk brus som inneholdt aspartam, sukralose og acesulfam kalium.

De største forbrukerne av søtningsmidler hadde en hjertesykdomsrate på 346 per 100 000, noe som er 10 prosent høyere enn den minste med en hastighet på 314 per 100 000.

Antall hjerneslag var 195 mot 150, som er en økning på 30 prosent.

Touvier la til: "Disse tilsetningsstoffene, som millioner av mennesker bruker daglig, bør ikke betraktes som et sunt og trygt alternativ til sukker."