Den svenske avisen Dagligvarunutt har gått på jakt i en lang rekke butikker, men de finner ikke den klassiske brusen noen steder. Det skyldes at den er fjerne fra sortimentet i en lang rekke butikker.
Til tross for en kraftig økning i interessen de siste månedene er den svenske kultklassikeren ikke å finne noen steder.
Det skriver mediet Marcus Oscarsson.
Stor interesse
Drikken det er snakk om er Cuba Cola, klassikeren fra 1953 som også var Sveriges første cola på brusmarkedet. Først etter lanseringen kom den amerikanske giganten Coca-Cola til svenske butikker.
"Statistikk viser en eksplosiv interesse for Cuba Cola. Det er veldig interessant!" sier Kristofer Dalin, analytiker hos My Telescope
Men i dag er det få som tilbyr Cuba Cola i sortimentet sitt.
Fjernet brusen
Flere butikker har fjernet kultbrusen, melder nettstedet.
"Vi gjør alt vi kan for å hjelpe forbrukerne med å finne Cuba Cola i butikkene. Flere dagligvarekjeder har imidlertid valgt å fjerne Cuba Cola fra sortimentet sitt på grunn av tidligere lav rotasjon for Cuba Cola", sier Annika Svensson, leder for eksterne relasjoner hos Spendrups, som overtok brusen i 2020, til avisen Dagligvarunytt
Hun legger til at de på grunn av det ovennevnte måtte kutte ned på bredden i produktsortimentet.
"I dag er ikke Cuba Cola alltid tilgjengelig i butikkene i den emballasjen forbrukerne ønsker – noe som selvsagt er beklagelig. Hvis vi får forbedrede oppføringer fra kjedene, har vi kapasitet til å løse det. "
Vanlig misforståelse
Til tross for navnet har Cuba Cola ingenting med landet Cuba å gjøre.
Hensikten da brusen ble introdusert på 1950-tallet var å gi merket «en eksotisk og internasjonal følelse».
"Det føltes trist med svensk cola, selv om den er svensk. Borås Cola, for eksempel, høres litt mindre spennende ut enn Cuba Cola", understreker selskapet om navnet.
En annen vanlig misforståelse er at drikken har forbindelser til venstreorientert politikk.
"Nei, merket har ingen tilknytning til politikk, uavhengig av leir. Det sies imidlertid at mange trodde at merket hadde venstreorienterte sympatier i løpet av 70-tallet, med tanke på landet Cuba og dets politikk", forklarer Cuba Cola.
Boikotter amerikanske varer
Etter hvert som boikotter mot amerikanske varer fikk oppmerksomhet i vår, har det dukket opp en ny interesse for drikken. Facebook-gruppen "Boikott varer fra USA" nærmer seg 88.000 medlemmer, og søk etter "boikott Coca-Cola og Pepsi" på Google har skutt i været
Gruppen startet som en reaksjon på Donald Trump og republikanernes politikk etter at presidenten gjenvant plassen sin i Det hvite hus i vinter.
Lignende trender er også synlige i andre land.
I Danmark har for eksempel Coop begynt å merke amerikanske varer i butikkene sine. Det samme landet fant nylig ut at boikotter hadde en viss effekt når det gjaldt Coca-Cola, ifølge Financial Times.
"Coca-Cola-volumene våre er litt lavere i Danmark. Det er en viss forbrukerboikott rundt de amerikanske merkene, og det er det eneste markedet hvor vi ser det i større grad", sier Carlsberg-sjef Jacob Aarup-Andersen til Ekonomibladet.