Elsker du friheten ved å stoppe bilen eller bobilen akkurat der du vil og campe for natten? Eller å stille teltet eller campingvogn opp der du har lyst i naturen?
Da har vi en dårlig nyhet til deg.
Flere og flere land forbyr nå såkalt fricamping.
Hellas er siste land på listen over land som har innført et forbud mot camping og overnatting med bobil på offentlige områder – en beslutning som gjør det langt vanskeligere for eventyrlystne reisende å campe fritt.
"Det handler om sikkerhet", sier leder i Norsk Bobil og Caravanklubb, Berit Seljeseth Osa til Dagens.
Gjør deg klar for campinglivet – sammenlign campingtoaletter for reisen her
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Ifølge det greske nyhetsmediet "Vol" gjelder det greske forbudet områder som strender, parker, skoger og offentlige parkeringsplasser. Bryter man reglene, risikerer man bøter på opptil 300 euro, og i verste fall kan man dømmes til tre måneders fengsel.
Ikke engang privat grunn er unntatt fra restriksjonene. Dersom du som greker inviterer venner med bobil på besøk, har du kun lov til å ha én bobil stående – uavhengig av tomtestørrelse eller samtykke fra eier.
En europeisk trend
Hellas er langt fra alene. Flere europeiske land har allerede strammet inn reglene for fricamping med bobil. Nederland var tidlig ute med et totalforbud, og Luxembourg og Sveits har også innført nulltoleranse. I Sveits er reglene så strenge at man kun kan overnatte gratis der det eksplisitt er tillatt.
Tjekkia har ingen spesifikke lover som forbyr fricamping, men myndighetene slår hardt ned på ulovlig parkering. I Storbritannia varierer restriksjonene regionalt. I North Yorkshire gjelder et midlertidig forbud mot parkering over natten, mens langs Lancashires kyst risikerer man bøter på opptil 70 pund dersom man ikke følger parkeringsreglene tidlig om morgenen.
Italia har foreløpig ikke noe nasjonalt forbud, men i populære turistområder som Toscana og Amalfikysten er det innført strenge, lokale restriksjoner for å beskytte både miljø og infrastruktur mot overturisme.
Ikke bekymret
Men til tross for flere forbud og restriksjoner for fricamping, er lederen i Norsk Bobil og Caravanklubb ikke bekymret.
Hun er selv glad i fricamping, men tror ikke forbudet vil ha stor betydning for nordmenn.
"De fleste nordmenn som har bobil eller campingvogn med nedover i Europa, velger for det meste campingplasser. Det handler først og fremst om sikkerhet og trygghet", sier hun.