Forside FORBRUKER Dårlig nytt for eplehøsten: Angrepet av møll

Dårlig nytt for eplehøsten: Angrepet av møll

Rognebærmøll, apple fruit moth, Argyresthia conjugella
Erling Fløistad / NIBIO

Rognebærmøllen har ødelagt mye frukt for økologiske epleprodusenter i år.

Akkurat nå leser andre

Nå må eplebøndene endre planene etter skadedyrangrep.

Det ser ut til å bli et fantastisk år for norske epler. Samtidig kommer det nå dårlige nyheter for økologiske epler. Der har store deler av avlingen gått tapt etter angrep fra skadedyr.

«Vi hadde planlagt et rekordår for norske øko-epler. Totalt skulle vi få inn rundt 90 tonn, men etter et massivt rognebærmøllangrep i Sogn, står vi igjen med om lag 35 tonn økologiske epler», forteller Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.

Det er synd for forbrukerne som ønsker rikelig med norske øko-epler, men ikke minst for produsentene, som har mistet mye frukt til skadedyrene, sier Glærum.

Fortvilet

Ved Amble Gård i Sogndal holder Mette Marie Heiberg til. Hun overtok driften fra foreldrene sine i 2013.

Les også

I tillegg til å tilby overnatting og opplevelser, driver også gården med produksjon av økologiske epler. Hun er en av produsentene som har blitt hardt rammet av skadedyrangrepet.

«Det er dette som er utrolig fortvilende for oss som driver økologisk. Eplene er kjempefine, men rognebærmøllen borer hull i eplene som gjør dem uegnet for salg i butikk», forklarer Heiberg.

Heiberg forteller at også hun hadde et fantastisk epleår på trappene. Planen var å levere rundt 20 tonn med økologiske epler, men det var før møllen slo til.

«Vi har brukt de midlene vi har tilgjengelig, som er olje og såpe, men det holdt dessverre ikke. At det kommer et slikt år når det skulle satses på norske økologiske epler, er leit», sier Heiberg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tenker alternativt

Epleprodusenten forteller at de nå finner alternative løsninger for eplene, for å unngå at de ender opp som matsvinn.

«Vi bruker det vi kan til saft og sider. Da ender det opp som økologisk produkt på flaske i stedet.»

De norske øko-eplene som har overlevd rognebærmøllangrepet vil ikke være nok til å dekke forbrukernes etterspørsel. Derfor blir det nødvendig å importere økologiske epler, selv om det er høysesong for norske epler.

«Som produsent skulle man så klart ønske at det var norske, økologiske epler som ble solgt. Men når det ikke er mulig, tenker jeg at det er viktig at det finnes andre økologiske alternativ for forbrukeren», sier Heiberg.

Les også

Ads by MGDK