Står valget mellom hel laks og laksefilet, er forsker Trygve Poppe ikke i tvil om hva han ville valgt.
En stor andel av norsk oppdrettslaks har nemlig vært syk – ofte gjennom flere perioder – i løpet av sine knappe to leveår.
Noen av fiskene er så svekket at de ikke ville overlevd transporten til slakteriet. Derfor har det blitt stadig vanligere å slakte laksen direkte i merdene, ifølge Poppe.
"Oppdretterne har funnet ut at det er bedre å slakte laksen ute i merdene, for da unngår de at så mange dør på veien til land", sier han til forskning.no.
Poppe er tidligere professor ved Norges veterinærhøgskole og ekspert på fiskehelse.
"Mye av fisken er i så dårlig forfatning at den sannsynligvis hadde dødd etter bare noen timer eller dager uansett", legger han til.
Likevel ender laksen opp på norske middagstallerkner.
Forskjell på fisken
Hvis laksen har skader, skjæres sår og skader vekk, og resten av fisken brukes til laskefileter, laksekaker, kalseburgere og andre lakseprodukter. Da kalles laksen "Produksjonsfisk".
Hel laks uten skader, får derimot betegnelsen "Superior fisk".
"Dette er fisk slik du vil at den skal være: sunn, fin og frisk på alle mulige måter", sier Poppe.
Rekordhøyt
I snitt har norske fiskeanlegg 83 prosent superior fisk og 17 prosent produksjonsfisk, ifølge Fiskehelserapporten for 2023.
Andelen produksjonsfisk har i følge rapporten aldri tidligere vært så høy som den er nå. Rekordmange oppdrettslaks har vært syk i løpet av sine to leveår, og har blitt kassert som superior kvalitet på grunn av for eksempel vintersår, gjelleproblemer eller hjerteproblemer.
Også laks som har fått lakselus, blitt behandlet for dette og har blitt frisk igjen, får ofte skader og rifter på skinnet og ender derfor som regel opp som produksjonsfisk.
Laksen har det fårlig
Poppe er ikke alene om å mene at laksen har det dårlig.
Veterinær Edgar Brun er tidligere avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd på Veterinærinstituttet.
Han sa følgende om lakseoppdrett på et seminar nylig:
"Laksen svømmer stille rundt i merden. Den svømmer rundt med dårlig hjerte. Kanskje den har dårlig syn. Gjellene fungerer sånn passe. Den har store, åpne hudsår. Den sliter med mange smittestoffer samtidig, og den går gjennom et fysiologisk kaos før den blir satt ut i sjøen."
Laksens dårlige helse og sykdommer er ikke farlige for mennesker. Vi blir ikke syke av å spise laks med vintersår eller infeksjoner. Likevel skal ikke syk og skadet laks bli menneskemat uten at den feilrettes. Det sier forskriftene til loven om mattrygghet.