Her får du en oversikt over hvilke regler som gjelder, og hva både du og arbeidsgiveren må forholde dere til.
Hvem bestemmer tidspunktet for ferien?
Selv om mange ansatte får velge ferieperiode selv, er det til slutt arbeidsgiveren som har rett til å fastsette tidspunktet for ferieavviklingen – dersom det ikke er mulig å innfri alles ønsker. Ferieloven gir likevel ansatte rett til å få tre uker ferie lagt til hovedferieperioden (1. juni–30. september) hvis man ønsker det. Restferien kan også kreves tatt ut sammenhengende.
Når får du vite når ferien blir?
Arbeidsgiver skal drøfte ferietidspunktet med deg i god tid, og senest to måneder før ferien starter – så fremt det ikke er spesielle grunner som hindrer dette. Mange arbeidsplasser lar ansatte melde inn ferieønsker før leder avgjør hvem som får ønskene sine oppfylt.
Hva om dere ikke blir enige?
Dersom du og arbeidsgiver ikke blir enige, er det arbeidsgiveren som bestemmer – men innenfor hovedferieperioden har du altså krav på tre uker sammenhengende ferie.
Må jeg ta ferie?
Ja, du har plikt til å avvikle ferie i løpet av året. Arbeidsgiver har ansvar for at dette skjer. Ferie er lovpålagt, og viktig for både helse, sikkerhet og arbeidsmiljø. Du kan imidlertid avtale å overføre inntil to uker ferie til neste år – eller ta ut inntil to uker på forskudd.
Hvis ferien ikke blir tatt ut på grunn av sykdom eller arbeidsgivers forsømmelse, skal den overføres til neste ferieår. Det er ikke tillatt å få feriepengene utbetalt uten å ta ut ferie – med mindre arbeidsforholdet avsluttes.
Ny i jobb – hva gjelder?
Starter du ny jobb og har ferie til gode fra tidligere arbeidsgiver, kan du ta ut den hos ny arbeidsgiver. Har du ikke opptjent feriepenger fra året før, er arbeidsgiver ikke pliktig til å la deg ta ferie – med mindre virksomheten stenger ned, f.eks. i fellesferien.
Sykmeldt og ferie
Som sykmeldt kan du likevel velge å ta ferie. I så fall stoppes sykepengeutbetalingen, og feriepenger fra året før utbetales. Er du helt sykmeldt og ikke kan ta ut ferie i løpet av året, overføres ferien til neste år. Du må informere arbeidsgiver i forkant og legge ved legeerklæring.
Ferie under permittering
Vanlige regler gjelder. Arbeidsgiver kan pålegge ferie med to måneders varsel. Under ferie stopper NAV sine utbetalinger, og du mottar feriepenger fra arbeidsgiver.
Deltid, turnus og ferie
Ferieloven gjelder likt for alle, uavhengig av stillingsprosent. Alle har rett på 25 virkedager (mandag–lørdag) ferie hvert år. Deltidsansatte og turnusarbeidere må regne hele virkedager – også fridager i turnusplanen telles med ved ferieavvikling.
Ekstra avtaler, som kun teller mandag–fredag eller muliggjør uttak som enkeltdager, må være regulert i arbeidsavtale eller tariffavtale. Den ekstra ferieuken for ansatte over 60 år kan tas som enkeltdager.
Å kjenne til rettighetene og reglene i ferieloven gir deg bedre forutsetninger for å planlegge en velfortjent pause – og forhandle på riktig grunnlag med arbeidsgiver.