Forside FORBRUKER Du kaster garantert mat du kunne spist: Dette sier legen...

Du kaster garantert mat du kunne spist: Dette sier legen om utgåtte frysevarer

Er den dypfryste kyllingfileten fortsatt trygg å spise, selv om best før-datoen var i fjor? Svaret vil overraske deg.

Akkurat nå leser andre

Vi har alle gjort det. Dratt ut en frossen middag fra fryseren, sett datoen og tenkt: «Oj, den gikk ut for lenge siden». Men betyr det egentlig at maten er farlig? En lege har nå delt svaret mange har lurt på.

Fryseren er gull verdt for å forlenge levetiden på mat, men selv her finnes det grenser. Eller? En video på sosiale medier viser en mann som drar opp en pose poteter med utgått dato: februar 2023. Moren hans mente de var trygge fordi de hadde vært frosne hele tiden. Han var skeptisk.

Det fikk kirurgen Dr. Dana Figure fra Los Angeles til å kaste seg inn i diskusjonen.

«Dette sjokkerte meg da jeg først hørte det, men ifølge amerikanske matmyndigheter (FDA) kan du i teorien fryse mat for alltid,» sier hun. «Men det betyr ikke at du bør spise en osteburger fra 1920 heller.»

Fryseren stopper ikke alt

Frysing bremser ned bakterievekst, men den stopper ikke tiden. Etter hvert påvirker noe som kalles fryseskader smaken, konsistensen og kvaliteten på maten. Derfor er det greit å vite hvor lenge maten faktisk holder seg god i fryseren. Det skriver Express.

Les også

Ifølge retningslinjer fra FoodSafety.gov er dette anbefalingene:

  • Pølser, bacon og pålegg: 1–2 måneder
  • Kvernet kjøtt (storfe, svin, lam): 3–4 måneder
  • Biffer, koteletter og steker: 4–12 måneder
  • Rester: Opptil 6 måneder

Nøkkelen? Maten må ha blitt fryst ned raskt etter køp og vært oppbevart ved -18 grader eller lavere hele veien.

Best før vs. utgått på dato

Mange forveksler «best før» og «siste forbruksdag». Den første handler kun om kvalitet, ikke trygghet. Den siste er mer kritisk, spesielt for ferskvarer. Men når det kommer til frossen mat, gjelder andre spilleregler.

Dr. Figure minner også om at mat alltid må varmes grundig opp etter opptining, fordi bakterier kan aktiveres når maten tiner.

Hva betyr dette for fryseren din hjemme?

Du trenger ikke kaste alt med gammel dato. Men sjekk om det er misfarging, frostskader eller rar lukt. Ser det greit ut og har ligget kaldt hele tiden, kan det fortsatt være både trygt å spise og godt nok i smak.

Les også

Og den posen med poteter fra 2023? Dr. Figure lo og sa: «Kall meg gal, men 2023 er da ikke lenge siden.»

Click here to display external content from Instagram Script recommended by the editors. You can always enable and disable third-party content.

You agree to display external third-party content. It is possible, that personal data will be send to the provider of the content and other third-party services.

En tommelfingerregel?

Les også

Bruk sansene dine – og fryseren din – med fornuft. Du kan spare både penger og unngå matsvinn uten å risikere helsa.

Del gjerne med noen som alltid rydder fryseren litt for grundig.

Ads by MGDK