Forside FORBRUKER Forskere bekrefter: Hvordan mikrobølgeovnen påvirker vitaminene i maten din

Forskere bekrefter: Hvordan mikrobølgeovnen påvirker vitaminene i maten din

Den står på kjøkkenet i nesten alle hjem – men få vet hva den egentlig gjør med maten. Nå avslører forskere sannheten om hvordan mikrobølgeovnen påvirker vitaminene dine.

Akkurat nå leser andre

Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten din? Da er du ikke alene.

I flere tiår har den fått skylden for å «drepe» næringsstoffene – men forskerne sier nå at det slett ikke stemmer.

Mikrobølgeovnen har fått et ufortjent dårlig rykte

Siden 1960-tallet har mikrobølgeovnen vært fast inventar på norske kjøkken. Likevel tror mange fortsatt at den gjør maten mindre sunn.

Men nyere forskning viser at oppvarming i mikrobølgeovn faktisk bevarer næringsstoffene like godt – eller bedre – enn tradisjonell matlaging.

En omfattende gjennomgang fra Food Science and Nutrition slår fast at forskjellene mellom mikrobølgeovnet og kokt mat er minimale.

Slik virker mikrobølgeovnen

Les også

Mikrobølger får vann-, sukker- og fettmolekyler til å bevege seg raskt, noe som skaper varme. Det betyr at maten varmes opp innenfra og ut – raskt og effektivt.

Ulempen er at maten ikke alltid varmes helt jevnt. Derfor anbefaler forskere at du rører litt underveis for å unngå kalde soner.

En kinesisk studie viste at brokkoli mistet 16 prosent vitamin C etter mikrobølgeoppvarming – mens koking fjernet over 30 prosent.

Dampkoking kom best ut, men mikrobølgeovnen slo altså gryta.

Unngå plast – bruk glass

Selv om selve mikrobølgeovnen er trygg, gjelder ikke det alle beholderne du bruker i den.

Les også

En amerikansk studie fra 2023 avslørte at enkelte plastbokser frigjør millioner av mikroplastpartikler når de varmes opp.

Derfor anbefaler forskere å bruke glass eller keramikk i stedet – da holder du både maten og kroppen renere.

Mikrobølgeovnen – ikke kjøkkenets fiende

Forskningen er klar: Mikrobølgeovnen ødelegger ikke vitaminene mer enn komfyren gjør.

Faktisk kan den korte oppvarmingstiden bidra til å bevare flere vitaminer – så lenge du unngår for mye vann og overoppheting.

Neste gang du varmer middagen, kan du altså gjøre det med god samvittighet. Mikrobølgeovnen er ikke synderen – den er snarere kjøkkenets mest undervurderte hjelper.

Ads by MGDK