Den står på kjøkkenet i nesten alle hjem – men få vet hva den egentlig gjør med maten. Nå avslører forskere sannheten om hvordan mikrobølgeovnen påvirker vitaminene dine.
Akkurat nå leser andre
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten din? Da er du ikke alene.
I flere tiår har den fått skylden for å «drepe» næringsstoffene – men forskerne sier nå at det slett ikke stemmer.
Mikrobølgeovnen har fått et ufortjent dårlig rykte
Siden 1960-tallet har mikrobølgeovnen vært fast inventar på norske kjøkken. Likevel tror mange fortsatt at den gjør maten mindre sunn.
Men nyere forskning viser at oppvarming i mikrobølgeovn faktisk bevarer næringsstoffene like godt – eller bedre – enn tradisjonell matlaging.
En omfattende gjennomgang fra Food Science and Nutrition slår fast at forskjellene mellom mikrobølgeovnet og kokt mat er minimale.
Slik virker mikrobølgeovnen
Les også
Mikrobølger får vann-, sukker- og fettmolekyler til å bevege seg raskt, noe som skaper varme. Det betyr at maten varmes opp innenfra og ut – raskt og effektivt.
Ulempen er at maten ikke alltid varmes helt jevnt. Derfor anbefaler forskere at du rører litt underveis for å unngå kalde soner.
En kinesisk studie viste at brokkoli mistet 16 prosent vitamin C etter mikrobølgeoppvarming – mens koking fjernet over 30 prosent.
Dampkoking kom best ut, men mikrobølgeovnen slo altså gryta.
Unngå plast – bruk glass
Selv om selve mikrobølgeovnen er trygg, gjelder ikke det alle beholderne du bruker i den.
Les også
En amerikansk studie fra 2023 avslørte at enkelte plastbokser frigjør millioner av mikroplastpartikler når de varmes opp.
Derfor anbefaler forskere å bruke glass eller keramikk i stedet – da holder du både maten og kroppen renere.
Mikrobølgeovnen – ikke kjøkkenets fiende
Forskningen er klar: Mikrobølgeovnen ødelegger ikke vitaminene mer enn komfyren gjør.
Faktisk kan den korte oppvarmingstiden bidra til å bevare flere vitaminer – så lenge du unngår for mye vann og overoppheting.
Neste gang du varmer middagen, kan du altså gjøre det med god samvittighet. Mikrobølgeovnen er ikke synderen – den er snarere kjøkkenets mest undervurderte hjelper.