Hit bør du reise for å få mest mulig for dine norske kroner

02/05/2025 06:30

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Kronekursen har ikke vært til nordmenns fordel i lang tid, men det er to reisemål som utpeker seg som særlig gunstig for nordmenn på ferie.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Kronekursen gjør det dyrt for nordmenn å reise på sommerferie til utlandet. Hvis du skal betale i Euro - eller en valuta som er knyttet opp mot Euroen - kan en is eller en middag på restaurant fort bli en dyr omgang. Det samme gjelder amerikaske dollar.

Etter at kronen styrket seg i mars, førte Donald Trumps innføring av tollmurer i starten av april, til en svekkelse av kronen igjen.

Så spørsmålet er: Hvor bør man reise for å få mest mulig for pengene.

Det er faktisk særlig to reisemål som skiller seg ut som særlig gunstige, i følge ekspertene.

Men du må være forberedt på å fly langt.

Den norske kronen har svekket seg mot de aller fleste feriedestinasjonene denne sommeren.

Næringslivsavisen E24 har snakket med investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har tatt en titt på tallene, for å prøve å gi reiselystne nordmenn de beste tipsene for hvor man bør dra på sommerferie, hvis man skal ha hensyn til kronekursen.

"Dette er ikke så lett. Det svinger veldig", sier han.

Dyrere i Europa
Hvis man planlegger en reise til Europa, er prisnivået omtrent det samme som i fjor.

Hvis man ser på den norske kronen i forhold til euroen, så lå en Euro på 11,70 kroner i fjor sommer mens den i år ligger rundt 11.80.

I Sverige har det også blitt verre. Nå er det 8 prosent dyrere å betale med norske kroner i Sverige i år sammenlignet med for ett år siden. Samtidig har det blitt dyrere å handle i vårt nærmeste naboland.

Ekspertene som avisen har snakket med poengterer at prisnivået der man skal reise også spiller inn når man skal velge et reisemål. De fremhever land som Polen hvor man fortsatt kan få mye for pengene som nordmann.

Kan lænne seg å reise langt
"Har du tenkt til å reise ordentlig langt, har både Sør-Korea og Indonesia blitt billigere å reise til. Men det er jo dyrt å komme seg dit", sier Robert Næss i Nordea.

Han får støtte av en annen valutaekspert i at man må reise langt for å få glede av verdien av norske kroner sammenlignet med lokal valuta.

"Det er særlig to land som skiller seg ut i positiv forstand med norske øyne, både når det gjelder valuta og prisstigning. Det blir langt å reise, men det er Australia og New Zealand. Det er de landene nordmenn har fått økt kjøpekraft hos siden i fjor sommer", sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.