For OpenAI og deres chatbot ChatGPT, er det faktisk en dyr vane blant brukerne. Når folk sier vær så snill og takk til chatboten, skyter strømregningen til værs – og det koster selskapet titalls millioner dollar, ifølge administrerende direktør Sam Altman.
Det skriver LadBible.
Selv om noen kanskje ikke bryr seg om å være høflige med en kunstig intelligens, er det mange som bevisst velger å oppføre seg pent. Og med tanke på at ChatGPT nå har fått forbedret hukommelse og kan huske tidligere samtaler, kan det være lurt å holde en hyggelig tone. Tross alt, hvem vil at en AI skal huske deg som uhøflig?
Britene viser vei i høflighet
En undersøkelse fra desember viser at hele 71 prosent av briter går aktivt inn for å være høflige når de prater med ChatGPT. Undersøkelsen, utført blant over 1.000 personer av "Tech Radar's Future", viser at de som dropper høflighetsfrasene, ofte gjør det for å være så effektive som mulig. Samtidig innrømmer 12 prosent at de bruker høflige fraser fordi de frykter mulige konsekvenser i fremtiden.
Høflighet koster strøm – og penger
Selv om det er hyggelig å være høflig, viser det seg at det også koster store summer i energi. Altman avslørte nylig på X (tidligere Twitter) at bruken av "vær så snill" og "takk" genererer titalls millioner dollar i ekstrautgifter til strøm. Årsaken er at ChatGPT bruker mer energi jo flere ord og fraser som behandles – selv om det bare er en kort høflighetssetning.
En bruker på X satte i gang diskusjonen ved å lure på hvor mye penger OpenAI taper på at folk er høflige med AI-en. Dette innlegget fikk stor oppmerksomhet med over 182.000 likerklikk, og Altman selv kom på banen og bekreftet de enorme kostnadene. Han svarte likevel med en optimistisk tone: "Titalls millioner dollar vel brukt – man vet jo aldri."
Hvor mye strøm bruker egentlig ChatGPT?
Det krever mye energi å holde ChatGPT i gang. Det anslås at en enkel, kort respons bruker rundt 0,14 kilowatt-timer (kWh), noe som tilsvarer å holde 14 LED-pærer tent i en time. Og når ChatGPT genererer milliarder av svar hver dag, summerer dette seg raskt opp til enorme strømutgifter.
Høflighet verdt pengene?
Til tross for de store kostnadene ser det ut til at Altman mener høflighet er verdt det. AI-systemer som ChatGPT blir bedre når samtalene flyter naturlig, og tonen settes ofte av brukerne selv. Kurtis Beavers, en direktør i designteamet for Microsoft Copilot, forklarer at AI ofte speiler tonen til brukeren, og anbefaler å bruke høflig språk for å sette standarden for samtalen.
Så selv om det koster dyrt, ser det ut til at høflige brukere bidrar til å gjøre teknologien bedre – og kanskje litt hyggeligere å prate med også.