Denne artikkeeln ble først publisert sommeren 2024.
Butikkene bugner av grillkjøtt i alle varianter. Men selv om det ser fristende ut alt sammen, er det noen typer kjøtt du bør ligge unna.
Det sier kjendiskokk Eirik Lillebø som har prøvd mange forskjellige typer grillkjøtt og koteletter. Nå advarer han mot å la seg lure av flotte pakker med flammer og idyllisk stemning i reklamene.
"Noen koteletter har rett og slett konsistensen som gummi", sier Eirik Lillebø til Dagbladet
Han mener det er flere triks som får folk til å betale prisen på kjøtt for vann og marinade.
Atmosfæren
"Vi lar oss lett lure i grillsesongen. Atmosfæren er nesten viktigere enn maten. Emballasjen er kul, og da går vi rett på", sier han til og refererer særlig til menn.
"Når du ser ulike annonser der mannen står ved grillen og drikker øl og får all æren, er det lett å lure menn i grillsesongen, sier Eirik Lillebø.
Han tror mange fokuserer mer på atmosfæren enn på kvaliteten på maten.
"Så lenge stemningen er god og vi ser kule annonser med flammer og grillkokker, velger vi det", sier han.
Aldri kjøp dette
Kjendiskokken forteller at han selv aldri kjøper kjøtt som det står "grill" på pakken. Han mener kjøttet er fullt av ingredienser han ikke vil ha og derfor er av dårlig kvalitet.
"Jeg kjøper alltid rent kjøtt og tilsetter smak selv. Da har jeg også kontroll på hva jeg putter i, for det kan være mye rart i ferdigmarinert kjøtt", sier han.
Han har imidlertid ikke noe imot å bruke marinade eller andre smakstilsetninger for å endre smaken.
Mange produkter sprøytes med vann
På svært mange grillprodukter står det enten "tilsatt vann" eller bare "vann" under ingredienslisten.
Selv om vannmengden ikke er angitt, kan du se hvor mye kjøtt som er i pakken.
Fagsjefen i Nortura, som eier Gilde, sier i et intervju med avisen at de ofte sprøyter saltlake inn i grillproduktene.
"Vi tilsetter saltlake for at produktet ikke skal bli tørt og seigt under tilberedning", skriver Kjetil Nesse i en e-post til avisen.
Bredt utvalg
Kvalitetssjef i Nordfjord, Randi Støyva, forteller at de ønsker å ha et bredt utvalg av produkter for å møte forbrukernes ulike ønsker.
"Noen av produktene er naturlige, andre er smaksatt med salt, krydder og/eller marinade og er derfor enkle og raske å tilberede på grillen", skriver Støyva i en e-post til Dagbladet.
Mener det blir som gummi
Kjendiskokk Eirik Lillebø er ikke enig i at vannet gjør kjøttet saftigere. Han har testet en rekke av produktene i kjøledisken og har kommet til motsakk konklusjon:
"Produsentene hevder at de tilsetter vann for å gjøre kjøttet saftigere, men når du spiser kjøtt med en gummiaktig tekstur, tror jeg de tar feil," sier han.
Avdelingslederen i Nortura er imidlertid enig i at vann gir visse endringer i strukturen i kjøttet, men ifølge ham er det til det bedre, da det gir mørt og saftigere kjøtt.
Han påpeker at de er nøye med å holde den riktige balansen med mengden saltlake som er tilsatt slik at kjøttet ikke mister teksturen.
Eirik Lillebø hevder at jo mer vann som tilsettes, jo mer gummiaktig blir kjøttet.
"Når vann sprøytes inn i kjøttet, gjør det det lettere for saltlaken å trenge inn. Men det gjør ikke kjøttstykket bedre", slår kokken fast.
Så nå er det opp til deg om du vil følge rådet fra kjendiskokken eller produsentene - elelr rett og slett teste selv hvilke kjøtt du liker best selv.