Heldigvis finnes det smarte grep som kan gjøre veien tryggere for deg, barna og naboene – noen kan du starte med allerede i dag.
Det skriver Vi I Villa.
Dette kan du gjøre akkurat nå
Be politiet ta en sjekk
Et raskt tiltak er å tipse politiet om problemet. Kanskje de kan komme og holde kontroll noen dager. Det gir ikke varig effekt, men mange sjåfører blir mer forsiktige når de vet at det kan vanke bøter.
Manipuler Google Maps (lovlig!)
Visste du at du kan tipse Google Maps om at veien din ikke er egnet for gjennomkjøring? Logg inn på Google Maps, gå til "Rediger kart", finn veien din og legg inn info som at det er mange barn, skolevei eller hull i veien. Det kan gjøre at navigasjonen leder bilister utenom nabolaget ditt.
Du kan også rapportere problemer med veibeskrivelser: Finn ruten som leder biler gjennom gata di, klikk "Detaljer", deretter "Send produkttilbakemelding" og forklar hvorfor veien ikke er egnet.
Vurder dette før du setter ut hinder på egen hånd
Noen prøver å sette ut trehjulssykler eller kjegler for å skremme sjåfører til å sakke ned, men dette er faktisk både ulovlig og kan være farlig. Vegvesenet og politiet advarer mot slike påfunn, og du kan risikere å skape mer kaos enn trygghet.
Den sikre men trege veien: Søk om fartsdempende tiltak
Vil du ha en varig løsning, er det bare en vei å gå: Få etablert en fartsdempet sone. Her er hva du må vite:
Få naboene med på laget. Du trenger som regel et flertall i borettslaget, velet eller veiforeningen for å søke.
Velg tiltak: Eksempler på godkjente løsninger er fartshumper, innsnevring av veien, bom, pullerter, enveiskjøring eller skilting som "Gjennomkjøring forbudt" eller "Barn leker".
Få hjelp fra fagfolk. Det er mange tekniske krav – fra tegninger av tiltakene til dokumentasjon på at farten faktisk er et problem. En veiingeniør, landskapsarkitekt eller entreprenør kan hjelpe deg med å utforme søknaden riktig.
Søk til kommunen eller veimyndighetene. Vær forberedt på lang behandlingstid. I noen tilfeller kan det ta opptil et år før dere får svar.
Husk kostnadene. Bor dere i en privat vei, er det som regel dere selv som må dekke både bygging og vedlikehold av fartstiltakene.
Er det verdt det?
Mange synes det er tungvint og dyrt, men opplever en helt ny hverdag når tiltakene først er på plass: Mer ro, tryggere lekeplass og mindre støy. Det kan også øke verdien på boligene.
Å senke farten er ikke alltid lett, men det er fullt mulig – og noen ganger er det akkurat det som skal til for å få tilbake gleden over nabolaget.