Avslører detaljer om kongeparet: «Det blir ikke noe av»

12/07/2021 11:36

Emma Sletta

Gossip
Vårt kjære kongepar har en kjærlighetshistorie som er ulik noen annen.

Vi kjenner alle sammen godt til historien om kongssønnen som forelsket seg i en borgerlig frøken fra Oslos vestkant. 

På den tiden var det ingenting som het Tinder, Instagram eller Snapchat. Og normen på den tiden var at kongelige giftet sig med andre kongelige rundt i Europa, men i 1959 var Kongen, daværende kronprins og 22 år gammel, til en fest hos en kamerat. Blikket hans limte seg fast på en av de andre gjestene, en ung borgerlig kvinne ved navn Sonja Haraldsen. 

Det er kjærlighet ved første blikk.

Kjærligheten må holdes hemmelig

Noen uker senere er første gang pressen ser paret sammen, Harald har invitert Sonja til å komme når han ble uteksaminert og her fanger pressen det første bilde av de to sammen. Forholdet deres blir dog nøtt til å holdes hemmelig, det går ikke at en tronarving skal giftes med en kvinne av folket. Parets møtested ble derfor i Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo.

«Jeg hadde veldig blande følelser. For jeg var både glad i Sonja, men jeg hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge. Jeg gjorde liksom noe galt.» Har Harald sagt i ettertid. 

De forsøkte å bryte kjærligheten og dro hver for seg utenlands for å studere. Men kjærligheten besto. 

Fem år senere er hele presse-Norge enige i at hvis kronprinsen gifter seg med borgerlig, avsluttes monarkiet. 

Det hele ender i et ultimatum fra Harald til Kong Olav, enten gifter han seg med sin Sonja eller så forblir han ugift. Kong Olav gir til slut grønt lys. Etter ni år som hemmelige kjærester ble forlovelsen endelig offentliggjort i 1968. 

Hele den fantastiske kjærlighets historien blir fortalt i boken «Kongen forteller».

I boken forteller kongen at han hele tiden følte at han rett og slett gjorde noe galt. Han forteller selv at det nok var et utsalg av den dårlige samvittigheten som gjorde at det tok lang tid før han tok det opp med hans far. 

«Det er både tvil og tro i slike situasjoner. Jeg tenkte mange ganger at det ikke ville bli noe av,» forteller Dronning Sonja.

Bra er det at det ble noe av. Lenge leve kjærligheten!