Nye FBI-dokumenter publisert: Avslører attentat mot dronning Elizabeth

27/05/2023 10:50

Emma

Gossip
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mens den britiske dronningen seilte under broen, ville han prøve å skade henne ved å kaste noe ned.

Eller også ville han muligvis prøve å drepe henne under hennes besøk i Yosemite nasjonalpark.

Helt nye FBI-dokumenter, som nå er offentliggjort, avslører at den britiske dronning Elizabeth sto overfor en potensiell drapstrussel da hun besøkte USA tilbake i 1983.

Det skriver BBC og The Independent.

De frigitte filene viser at FBI var bekymret for trusler fra en mulig IRA-sympatisør før Elizabeths besøk.

Konkret stammet bekymringen fra en telefonsamtale som en politimann i San Francisco mottok omtrent en måned før dronningen og hennes ektemann, prins Philip, blant annet skulle besøke Det hvite hus.

Betjenten fortalte føderale agenter at han hadde mottatt en telefon fra en mann han kjente sosialt fra en irsk pub i den amerikanske byen.

Offiseren sa at mannen hadde sagt at han ville hevne seg på datteren, som «hadde blitt drept i Nord-Irland av en gummikule», står det i dokumentene.

"Han ville forsøke å skade dronning Elizabeth og ville gjøre det enten ved å slippe en gjenstand fra Golden Gate Bridge på Royal Yacht Britannia mens den seiler under, eller ville forsøke å drepe dronning Elizabeth mens hun besøkte Yosemite National Park," står det i dokumentene.

Som svar på trusselen planla Secret Service å stenge gangveiene på Golden Gate Bridge da yachten nærmet seg.

Det er ikke opplyst om det ble iverksatt ekstra sikkerhetstiltak under dronningens besøk i Yosemite.

Ifølge The Independent er det ikke klart fra dokumentene om drapsplanene utviklet seg til mer enn pubgjengerens sinte ytring. Det er heller ingen detaljer om noen pågripelser i saken.

Samlet sett viser dokumentene at FBI – som bidro til å sikre monarkens sikkerhet under hennes besøk i USA – var bekymret for trusler fra den irske opprørsbevegelsen IRA.

I forkant av Elizabeths besøk i Boston, New York og det sørlige USA i 1989, advarte FBI også om at «muligheten for trusler mot det britiske monarkiet alltid er til stede fra Irish Republican Army (IRA)», ifølge The Independent.

Dronning Elizabeth gikk bort 8. september i fjor, 96 år gammel.

Da hadde hun sittet på tronen i over 70 år.

Hennes eldste sønn, Charles, har siden blitt kronet til konge.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.