Ole Brumm fyller 90 år – disse 14 tingene visste du ikke om fortellingen

14/10/2016 14:45

Anniken Hauge

Gossip
Foto: YouTube
Foto: YouTube
For nøyaktig 90 år siden kom den første fortellingen om den omtenksomme Ole Brumm ut, og siden den gang hat bjørnen og de andre dyrene fra Hundremeterskogen fått klassikerstatus.

For nøyaktig 90 år siden utga den engelske forfatteren A.A. Milne sin første fortelling om den omtenksomme Ole Brumm og alle vennene hans i Hundredemeterskogen.

Siden har den elskede bamsen oppnådd en velfortjent klassikerstatus, og på Dagens.no feirer vi den runde fødselsdagen med noen morsomme fakta om den populære kosebamsen. 

1. Det stod 'A.A. Milne' på omslaget da boken 'Ole Brumm' den 14. oktober 1926 ble satt til salgs i de britiske butikkene. Forfatterens fulle navn var Alan Alexander Milne.

 2. Selve inspirasjonen til Ole Brumm fikk den engelske forfatteren fra sønnens samling av bamser – dog ikke kaninen Nasse Nøff og Ugle, som først senere ble en del av universet.

3. I Hollywood har Ole Brumm fått sin egen stjerne i asfalten på den såkalte 'Walk of Fame', og den gule bjørnen er dermed en av de i alt 16 fiktive figurene som kan skryte av en slik stjerne.

4. Hundredemeterskogen er basert på en ekte skog, da forfatteren lot seg inspirere av Ashdown Forest i nærheten av badebyen Brighton, sør i England. I skogen har man oppkalt en bro etter Ole Brumm.

5. Broen er et opplagt sted å søke seg til, hvis man vil gjøre som gutten Kristoffer Robin og Ole Brumm - de kastet hver sin pinne ned i vannet for å se hvilken som først ble tatt av strømmen og videre til den andre siden av konkurranses målstrek.

6. De opprinnelige bamsene som var forfatterens store inspirasjon til hele universet om Ole Brumm, ble invitert på besøk en gang i Amerika på 40-tallet.

De skulle være en del av en kortvarig utstilling, men bamsene endte med at bli i USA, hvor man i dag kan se de på New York Public Library.

Bamsene ser slik ut:

Foto: Polfoto

7. Den engelske politikeren Gwyneth Dunwoody sjøsatte i 1998 en stor kampanje for å få leketøyet utlevert til Storbritannia, men slik gikk det altså ikke.

 8. På engelsk kaller man Ole Brumm for Winnie the Pooh.

Forfatteren fikk ideen til navnet i forbindelse med et besøk i den zoologiske have i London, hvor man kunne se en ekte bjørn med navnet Winnie.

 9. 'The Pooh'-delen av navnet kan spores tilbake til en svane, som forfatterens sønn Christopher Robin matet hver eneste morgen - den sultne fuglen lærte riktignok aldri å reagere på sitt eget navn...

 10. I 1961 ble rettighetene til bøkene kjøpt av Disney, som ifølge britiske Metro brukte rundt 1.2 millioner blyanter til å tegne de nesten 100.000 tegningene som utgjorde bedriftens første tegnefilm om Ole Brumm.

11. Den opprinnelige bamsen ble kjøpt på magasinet Harrods i London, hvor A.A. Milne investerte i tøydyret i anledning av sønnen bursdag den 21. august 1921.

12. Selv var sønnen ikke så glad i fortellingene om Ole Brumm, da han ofte ble mobbet på skolen på grunn av farens suksess med bøkene.

13. Christopher Robin følte at han hadde blitt utnyttet av faren sin, som brukte guttens barndom som inspirasjon til skapelsen av universet i Hundredemeterskogen.

14. Hver sommer avholdes det en konkurranse i Oxford, hvor det gjelder å se hvem som har mest hell i å få pinnen sin til å flyte over målstreken, i en lokal elv.