Bør du mate fuglene i hagen om sommeren?

07/06/2024 23:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Mange er i tvil om du skal fortsette å mate fuglene i hagen når sommeren kommer.

Vi kjenner alle den koselige følelsen av å se småfuglene strømme til vintermateren, men skal vi også mate dem om sommeren? Diskusjonen er velkjent blant både fugleelskere og eksperter.

Naturschutzbund Deutschland (NABU) er ikke helt avgjort. De påpeker at fôring av fugler om sommeren kan ha både positive og negative effekter, avhengig av fugleart.

Det skriver det tysk medie BR24.

Mens noen arter vil dra nytte av det ekstra kornet, kan andre - spesielt trekkfuglene som lever av insekter - bli presset. Uten sin naturlige mat har de unge problemer med å vokse.

For å lindre dette problemet kan du supplere med levende måltidorm, og hvis du ikke liker dette, kan du kjøpe ferdig fôrblanding med hvor insekter legges til.

Men vær på vagt: Større frø og nødder kan føre til dødelige tarmproblemer for de små unger, advarer NABU.

Hagen kan også gjøres om til et fugleparadis uten å sette ut ekstra fuglefôr. Plant innfødte blomster, busker og trær, og etterlater en haug med grener og blader til fuglene. Jo mer naturlig hagen er, desto bedre trives både fugler og insekter.

Og husk hygiene! Sommervarmen gir gode forhold for sykdommer. Fôringsområdet må derfor rengjøres grundig og ofte.

Bruk varmt vann og hansker - fuglefett kan skjule ubehagelige bakterier og parasitter. Hvis du vil unngå stresset, er matere en god løsning, da de holder maten ren og tørr.

Og ikke glem vannet! I sommervarmen trenger fuglene ferskvann å drikke og bade i. En gammel tallerken med vann er nok, men husk å rengjøre den daglig. Fuglene elsker å plaske og kjøle seg ned, og dette kan hindre dem i å bite på rips og kirsebær.

Så om sommeren er det en balansegang å hjelpe fuglene uten å skade dem, men med de rette forholdsreglene kan hagen din bli et sommerparadis for fuglene.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.