Kan gjøre problemet verre: Hageekspert advarer mot utbredt metode mot ugress

24/06/2024 17:15

redaktion

Hage
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvordan pleier du å bekjempe ugress?

Det er den tiden på året hvor det er essensielt å luke i hagen, men hva er den beste metoden for å forhindre ugress i å komme tilbake?

Hageekspert Robert Pavlis har avslørt at én populær metode faktisk er ubrukelig og kan forårsake langvarig skade på plantene.

Det skriver Express.

Ugressduk skader mer enn det gagner

Metoden, som innebærer å legge ned en duk for å forhindre ugressvekst, ser kanskje ut som en rask løsning, men ifølge Robert kan det faktisk få ugresset til å vokse rundt eller til og med gjennom duken.

"Produktet stopper rett og slett ikke ugress fra å vokse. Det ser bra ut det første året eller to, men deretter vil det være massevis av ugress," sier Robert.

Vannet når ikke jorden

Robert legger til at duken kan skade andre planter, da vann ikke kan trenge gjennom barrieren, noe som fører til tørr jord.

"Veldig lite av vannet kommer ned i jorden. Det betyr at plantene under duken er tørre hele tiden – det er rett og slett ikke bra for plantene."

Ugress gjennom hullene

Noen velger å skjære hull i duken for å la planter vokse gjennom, men Robert advarer om at dette bare vil tillate ugresset å komme tilbake.

"Nå har du en åpning hvor alle ugressfrøene samler seg. Når først ugresset er der, er det vanskelig å bli kvitt det."

Stor oppgave å fjerne duken

Robert forklarer også hvordan det å fjerne duken kan være en langvarig prosess. "Alle de faste plantene dine vokser under materialet og vokser inn i det, det blir nesten umulig å få det ut.

Og den eneste måten å få det ut på er å ødelegge røttene mens du drar det opp. Det er derfor mer erfarne gartnere hater dette materialet så mye.

På et tidspunkt må det opp, og det er et stort arbeid," sier gartneren.

Et alternativ til ugressduken

Men det er ikke bare dårlige nyheter, da Robert gir et alternativ for de som vurderer å bruke en ugressduk.

"Hvis du prøver å holde ugress under kontroll, bruk andre materialer til å dekke jorden. Jeg liker å bruke halm eller treflis."