5 ubehagelige tegn på at du stresser alvorlig mye (og hva du kan gjøre)

30/10/2017 17:15

Anniken Hauge

Helse
Stress viser seg gjennom en rekke velkjente symptomer. Det er spesielt fem som går igjen ofte.

Onsdag 1. november er det internasjonal ’Stress Awareness Day’ – en dag dedikert til å sette fokus på den seige folkesykdommen.

Nesten 15 prosent av den norske befolkningen oppgir at de er utbrent som følge av for mye stress - enten det er jobbrelatert eller andre faktorer i livet - hvor man er under langvarige, stressende og intense krav i livet sitt. 

Mange av disse personene aner dog ikke at det er snakk om stressymptomer når de føler seg veldig trette, daglige gjøremål blir et ork eller man opplever panikkangst.

Av samme grunn oppfordrer den britisk helseeksperten Tim Hipgrave, alle til å bite seg merke i de klassiske symptomene på stress, og i Mirror setter han fokus på fem både vanlige og ubehagelige tegn på stress.

1. Du føler deg trett: 'Stress har en fysiologisk effekt på kroppen din, ved å frigi hormoner som øker pulsen og og pusten din. Denne belastningen kan ha en utmattende effekt, som gjør at du føler deg trøtt hele tiden,' forklarer Tim Hipgrave. Samtidig understreker han at stress også kan ødelegge nattesøvnen for mange, da det påvirker den delen av hjernen som styrer søvn/oppvåknings-regulering.

2. Manglede sexlyst: Mange har opplevd en manglende sexlyst hos en stresset partner – eller hvis man selv har vært stressa. Noe som ifølge Tim Hipgrave er et helt klassik stress-symptom. 'For at sexlysten din skal fungere ordenltlig, så må de nevrologiske banene og hormonbalansen din være synkronisert. Når du er stresset,  så frigis hormoner som forstyrrer denne balansen, hvilket gjør at du kan miste lysten på sex.'

3. Spisevanene dine bli påvirket: Hvis du spiser for mye, for lite eller veldig usunt, så kan det være et tydelig tegn på stress, forklarer Tim Hipgrave. 'Stressede personer kan i en periode miste appetitten helt. Det skyldes at den delen av hjernen som heter hypothalamus som produserer hormoner som undertrykker sult, er på overarbeid. Men hvis man er stresset i en lang periode, så blir det frigitt kortisol som øker appetitten – spesielt med hensyn til sukker og fet mat.'

4. Følelsen av panikk: Da stress øker hjerterytmen og fører til raskere pust, kan stress derfor føre til angst og panikkangst. 'Du risikere å hyperventilere mens du kjemper for å gjenvinne pusten. Hyperventilasjon kan normalt bedres ved hjelp av å avslutte alle stressende oppgaver, tenke på noe fint samt fokusere på å puste rolig inn og ut,' forklarer Tim Hipgrave, som dog understreker at dette kan være vanskelig i en stressende situasjon.

5. Du blir fort syk: Stress kan ha veldig alvorlige konsekvenser for helsen din, da det kan svekke immunforsvaret. 'Når vi er stressa, frigis det kortisol som blokkerer for hjelpsomme hormoner, hvilket medfører at immunforsvaret vårt begynner å bli svekket,' forklarer han.

Tim Hipgrave gir også fire gode råd til hvordan man kan forebygge stress.

1. Hvile: 'Hvile er like viktig som mosjon, da søvn er kroppens mulighet for å få ladet seg opp igjen. Uten søvn er vi mindre produktive, har mindre energi og det er vanskeligere å konsentrere seg.'

2. Hjernetrim: 'Når vi trener hjernen vår, medvirker det til å skape nye hjerneceller og holde sinnet klart. Derfor er det sunt å stimulere hjernen med aktiviteter som puslespill eller kryssord.

3. Mindfulness: 'Stress og angst er ofte forårsaket av for mye fokus på fortiden eller bekymringer om fremtiden. Begge deler er dog noe som ikke kan kontrolleres. Ved å benytte teknikker som meditasjon, pusteøvelser eller yoga, så blir vi i bedre stand til å kontrollere følelsene våre på en mer effektiv måte.'

4. Finn balanse i livet ditt: 'Når vi tar oss tid til oss selv og gjør ting vi liker, så blir vi også mer produktive i andre aspekter av livet. Det er derfor viktig å ta pauser fra daglige gjøremål, og for eksempel dra på en tur med kjæresten.'

Les også: 8 tegn på sykdom man kan se i ansiktet