8 tegn på sykdom man kan se i ansiktet

17/03/2018 16:30

Anniken Hauge

Helse
Kviser, rynker, poser, flekker, tørrhet og rødme. Ansiktet ditt kan avsløre om du kanskje feiler noe som legen bør se på.

Det er alltid litt kjedelig å måtte sette av tid i kalenderen til å dra en tur til legen. Men det er eneste utvei hvis man har mistanke om at noe er galt. 

Det kan for eksempel oppstå hvis man våkner og har fått mystiske flekker i ansiktet, eller gjennom lengere tid har hatt mørke ringer rundt øynene.

For den type spor i ansiktet kan nemlig være tegn på at noe er galt, og at legen burde ta en titt på det, skriver Reader’s Digest. Her er åtte symptomer på sykdom som kan ses i ansiktet.

1. Tørr og flassende hud
Det er ikke i seg selv et tegn på en alvorlig sykdom, men tørr hud er bekymrende. 

Hvis huden skaller av, så får kroppen nemlig altfor lite væske, og det er et tydelit tegn på at du er dehydrert. Det kan være et skjult tegn på diabetes. Hvis du i tillegg ser dårligere, er uvanlig tørst eller tisser hele tiden, så kan det være diabetes, hvilket du må ta på høyeste alvor. 

Dehydrering er i seg selv en alvorlig tilstand. Hvis kroppen din ikke får nok vann, kan det få store konsekvenser:
 5 tegn på at kroppen din skriker etter vann

2. Uventet hårvekst i ansiktet
Uønsket hårvekst i ansiktet er noe kvinner skal ta seriøst. For uventet dun- eller skjeggvekst kobles oftest sammen med kvinners hormonbalanse, og det kan være et tydeligt tegn på polycystisk ovariesyndrom, også kjent som bare PCOS.

Det er en alvorlig tilstand som rammer 5-10 procent av alle kvinner i fødedyktig alder. Kvinner med PCOS har ofte små, væskefylte hulrom på eggstokkene, såkalte cyster. Slik har polycystisk ovariesyndrom fått navnet sitt. 

Cystene hemmer dannelsen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, samt gjør det vanskeligere å ha normal menstruasjon, hvilket også fører til større risiko for barnløshet. 

Som konsekvens av ubalansen mellom det mannlige og kvinnlige kjønnshormonet, opplever 70 prosent av kvinner med lidelsen å få uønsket hårvekst i ansiktet. 

Det kan legen se med én gang. To av tre kvinner med lidelsen er i tillegg overvektige og har ekstremt store vanskeligeheter med å gå ned i vekt, da sykdommen påvirker stoffskiftet. Omlegging av kosten og mer mosjon kan bidra til å minske konsekvensene av den kroniske lidelsen. 

3. Gule flekker rundt øyenlokkene
I dette tilfelle må legen se helt nære, for å kunne vurdere om du muligvis er risikogruppen for en hjerte -og karsykdom. De gule flekkene eller byllene kalles xanthelasma og er avleiringer av kolesterol som kroppen sladrer om.

Og det er ganske bekymringsverdig.

De gulaktige linjene eller små utposninger under huden er kolesterol. Foto: Shutterstock

En dansk undersøgelse fra 2011, som undersøkte nesten 13.000 pasienter gjennom 33 år, konkluderte at fire prosent av gule flekker rundt øynene. Av disse pasientene var 70 prosent i risikosonen for å få åreforkalkning som kan lede til blodpropp.

51 prosent av pasientene har økt risiko for hjerte -og karsykdom i løpet av livet.

Så hvis du oppdager denne typer flekker eller klumper ved øynene, så er det grunn til å ta en tur til legen.

4. Poser eller mørke ringer under øynene
Har man konstant poser under øynene, så kan det være et tydelig tegn på kronisk allergi, hvor det ofte er luftbårne allergier som pollen eller gress som setter seg under øynene. Det er også typisk allergier mot husdyr, som oftest setter seg i øynene, som klør og blir tørre. 

Poser eller mørke ringer under øynene kan være et tegn på kronisk allergi. Foto: Shutterstock 

Den følsomme huden under øynene blir fort påvirket av friksjoner, og posene under øynene indikerer en utvidelse av blodkarene under huden, mens de mørke ringene kan være en lilten lekkasje fra blodårene under huden. 

Det kan også oppstå i perioder med dårlig nattesøvn. Så hvis du sover dårlig om natten, så må du først og fremst innhente søvn.

5. Lammelse eller ‘skjevt’ ansikt 
Her må alarmklokken virkelig ringe, og hvis du opplever dette kan du droppe å dra til legen og heller dra rett til sykehuset. Det er nemlig et av de første tegnene på en hjerneblødning eller hjerneslag, hvis musklene i ansiktet ditt ikke er symmetriske, og du ikke ser ut som ditt normale jeg.

Hjerneslag rammer rundt 15.000 nordmenn hvert år, så her er det virkelig viktig å komme seg raskt avsted til akutten.

6. Hudens farge 
Hvis du opplever å bli gulere i huden, så kan det skyldes leverfeil eller sykdommer som leverbetennelse, hvor cirka en femtedel av pasientene som har hepatit C også får gulsot, hvor huden blir gulaktig. Er du blek, kan det være et symptom på blodmangel, og har du blå lepper så kan det være hjertet eller lungene det er noe feil med. 

Legg merke til ansiktsfargen din løpende, og vær oppmerksom på plutselig endring. 

7. Utslett på huden 
Glutenallergikere kjenner godt til det. For visse utslett på huden kan være et tegn på glutenallergi, hvor tarmene ikke kan klarer å bryte ned proteinet gluten, som finnes i matvarer som brød og pasta.

Et annet symtom er løs og ikke minst grålig avføring, men hvis du ikke tar en titt ned i toalettet så kan du i hvert fall se det på huden.

8. En tilbaketrukket hake
Det er mer et trekk enn en tilstand i ansiktet man skal legge merke til i dette tilfellet. For kombinert med en kraftig hals og liten kjeve, så kan man være i fare for å lide av søvnapne.

Lider man av søvnapne, så stopper man å puste under nattesøvnen, hvilket kan gi alvorlige plager.

Hvis du ofte våkner med hodepine, snorker voldsomt og opplever utbredt tretthet i løpet av dagen, så bør man ta en tur til legen for å bli testet mot søvnapne. En liten maskin kan bidra til å lindre tilstanden.