7 diskré tegn på en begynnende depresjon

10/05/2017 15:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Depresjon rammer mange tusen nordmenn hvert år, men ved å være oppmerksom på de små tegnene på en begynnende nedtur kan du komme raskere i gang med behandling.

Hver dag svikter humøret hos mange dansker, og der er ikke bare snakk om å stå opp på feil bein.

Hele 6 til 12 prosent av den norske befolkningen har depresjon til enhver tid. Videre oppgir folkehelseinstituttet at betydelig flere rammes en eller flere ganger i løpet av livet. 

Det er oftest kvinner som rammes av depresjon, men faktisk så vites det ikke hva som forårsaker lidelsen. Til gjengjeld finnes det en rekke mindre symptomer på depresjon som er verdt å holde øye med, skriver Independent. 

Det er viktig å understreke at depresjon kan oppleves på forskjellige måter, og at symptomene kan variere fra person til person. Hvis man har mistanke om at man er rammet av depresjon bør man alltid oppsøke lege. 

1. Smerter 
Når vi mennesker opplever smerte, så skyldes det kjemikalier i hjernen. Det er de samme kjemikalene som frigis når man er deprimert.

 Plutselige smerter i hode, mage eller rygg kan være et tegn på depresjon. 

- Smerten er veldig virkelig, og mange mennesker går kanskje til legen med diffuse, fysiske smerter og blir aldri diagnostisert for depresjon, som er den virkelige årsaken, sier legen John Zajecka, som er professor i psykiatri på Rush University Medical Centre i Chicago til Independent.

2. Sviktende søvn
Hvis du har større vanskeligheter med å sovne, føler deg rastløs sent om kvelden eller ikke klarer å komme deg opp av senga om morgenen, så kan det også være et tegn på depresjon. 

Foto: Shutterstuck

3. Sexlysten daler 
Hvis du opplever at sexlysten plutselig forsvinner eller ikke slår til, så kan det være et alvorligt tegn på depresjon. Det skyldes at sexlysten forbindes med andre faresignaler som stress eller tretthet. 

4. Forvirringen stiger 
Hvis det ikke går like raskt i topplokket som det pleier, og du begynner å glemme ting, tenker saktere eller blir forvirret, så kan det være et tegn på begynnende depresjon eller stress. Man skal være særligt oppmerksom hvis man plutselig får problemer med å fokusere og finne roen. Klarer du ikke å slappe av i en lenestol med en god bok i 30 minutter? Da kan det kanskje være et faresignal. 

Foto: Shutterstock

5. Unødvendig bekymring 
På engelsk bruker leger og psykiatere begrepet rumination, som på norsk betegnes som grubling. Det handler om at stadig vekk tenker negative tanker om ting, uten at det har noe formål.

Det er noe som alle mennesker gjør, da hjernen bruker de negative tankene til å løse problemer. Hvis du for eksempel har gjort en alvorlig feil på jobben, så kan de negative tankene om deg selv hjelpe deg å finne en løsning slik at du føler deg bedre. 

Foto: Shutterstock

Men hvis de negative fyller uhensiktsmessig mye på daglig basis, så du til slutt ikke klarer å tenke på noe annet, så er det en god idé å ta seg en tur til legen. Ellers er der også gode råd og mer informasjon å hente her.   

6. Et par kilo forskjell
Matlyst kan variere mye fra person til person, men depresjon er ofte forbundet med inntak av mat. Både overspising og manglende appetitt kan skyldes at depresjonen påvirker lystsenteret i hjernen og følelsen av metthet.

Foto: Shutterstock

7. En markant svikt i personligheden 
Det er tydelig at noen mennesker er mer reserverte, mens andre er mer sosiale. Det er helt naturlig, og alle kjenner vi noen som har det på hver sin måte. Men hvis en depresjon kommer snikende, så begynner ofte humøret å skifte karakter. 

De menneskene som normalt ville vært sosiale og sammen med andre, begynner å lukke seg mer inn i seg selv. Man faktisk også det på ansiktene deres, som uttrykker færre følelser. 

Husk at det ikke med sikkerhet betyr at du er deprimert selv om du kan svare ja på et par av punktene. Hvis du derimot gjenkjenner flere av punktene kan det være lurt å ta en prat med legen.