7 urovekkende tegn på at du lider av sklerose

01/03/2018 21:00

Anniken Hauge

Helse
Hvis du kjenner igjen flere av disse tegnene, bør du kanskje ta en prat med legen din om det.

Noen ganger viser kroppen tegn på en lidelse før du har overhodet har oppdaget at du sliter.

Derfor er det viktig å lytte til kroppen og de signalene den sender deg. Hvis du oppdager sykdommen tidlig, er det ofte bedre muligheter for behandling. 

Dagens.no har samlet syv tidlige tegn på at du lider av sklerose.

 

Symptomer på sklerose

1. Nedsatt syn.
Det trenger ikke være noe i veien selv om synet svikter deg litt etter en lang dag, hvis du har en jobb hvor du konstant sitter foran en PC. Det kan dog være grunn til bekymring hvis synet ditt blir slørere, du ser dobbelt eller  mister synet helt. Spesielt hvis det bare er på det ene øyet. Det kan nemlig være tegn på optisk neuritis, som forårsaker betennelse på den optiske nerven og er et tidligt tegn på sklerose.

2. Svimmelhet.
Et typisk tidlig tegn på sclerose kan være at du føler deg veldig svimmel. Du vil sannsynligvis ikke være i tvil, ettersom det kan ramme deg hardt når du reiser deg opp fra en sittende stilling. Det er dog ikke nødvendigvis et tegn på sklerose, men kan også skyldes problemer i det indre øret, lavt blodsukker, lavt blodtrykk eller andre helsemessige årsaker.

3. Kronisk tretthet.
Der er forskjell på å være trøtt og det å ha en følelse av at du nesten ikke orker å gjøre noe som helst. Hvis følelsen av voldsom tretthet strekkr seg over flere uker og går utover evnen til å fungere i dagliglivet, kan dette være et tegn på at du lider av sklerose. Mange pasienter beskriver trettheten som overveldende og forteller at de mister evnen til å løse selv enkle oppgaver.

 

4. Følelsesløshet og kribling.
Når sklerosen rammer sentralnervesystemet, kan signalene som hjernen sender til kroppen gå fullstendig galt eller forsvinne helt. Det resulterer i følelsesløshet og eller en kribling/prikking som er vedvarende ofte over flere dager. Dette kan være et tidlig tegn på at du har sklerose.

5. Blæreproblemer.
Mange sklerosepasienter opplever akutt trang til å tisse og generelt et behov for å gå på toalettet oftere. Noen ganger opplever man å våkne i løpet av natten fordi man må tisse. En manglende evne til å holde seg kan dessuten gi problemer med forstoppelse eller diaré.

6. Kognitive og følelsesmessige problemer.
Søvnproblemer, humørsvingninger, spesiell medisin og andre lidelser kan forårsake at man faller fra hverandre både mentalt og følelsesmessig. Sklerose kan dessuten gi problemer med multitasking og konsentrasjonsevnen.

7. Smerter og svakhet i musklene.
Mange sklerosepasienter sliter med kroniske smerter som ofte ledsages av ufrivillige spasmer, uforklarlig svakhet eller stivhet i musklene. Det kan føles som om at lemmene er veldig tunge eller rett og slett helt oppbrukt. 

Symptomer på andre sykdommer

Diabetes eller sukkersyge som det også kalles er en veldig utbredt sykdom som mange nordmenn lider av. Mange er dog også diabetikere uten å være klar over det. vide det. Her kan du lese om 6 symptomer på diabetes du ikke må ignorere.

 

Læs også:

Kvinne dro på loppemarked og kjøpte en ring for 114 kroner: Gullsmeden holdt på å besvime da han så den 33 år etter at hun kjøpte en ring til bare 114 kroner, fikk hun noe av et sjokk. Ringen var verdt mye penger.
Finnes på alle kjøkken: Når du blander det med Cola og ser magien skje vil du gjøre det samme Når du ser hvordan blandingen kan brukes, vil du gjøre det samme.