Siv Jensen får massiv kritikk for bruk av indianerkostyme på fest

16/10/2017 14:39

Anniken Hauge

Nyheter
Foto: Shutterstuck og AP/Hakon Mosvold Larsen
Foto: Shutterstuck og AP/Hakon Mosvold Larsen
Men Hadia Tajik synes hun var 'en fin Pochahontas'.

- Dette er skammelig og respektløst, lyder en av kommentaerene under Siv Jensens bilde på sosiale medier.

Etter Finansministeren for to dager siden postet et bilde av seg selv på det sosiale mediet Instagram i indianerkostyme på høstfest i Finansdepartementet, har debatten rast på sosiale medier. 

Jensens kostyme skapte først massiv kritikk, men nå høster Finansministeren hos blant annet Hadia Tajik (Ap) og Davy wathne.

Det skriver NRK.

Samtidig som denne hendelsen pågår det i USA en stor kamp mot misbruk av kulturelle drakter og symboler brukt som kostymer.

Den store butikkjeden Walmart i Canada trakk fredag sine indianerkostymer fra butikkene, skriver NRK.

Mange har brukt hashtaggen #notyourcostume (ikke ditt kostyme, red.) under Siv Jensen bilde, en hashtagg brukt mye i USA for å få bukt med det folk mener det er støtende bruk av urfolks kulturelle drakter.

Mens flere har kritisert Jensen sterkt for valg av kostyme, velger nå den tidligere kulturministeren å støtte henne.

I en Twitter post publisert for to dager siden uttryker Hadia Tajik at hun synes Jensen er 'en fin Pochahontas', men er mer kritisk til politikken hennes.

Det har skapt ytterligere stor debatt.

 

Mens noen brukere støtter Tajik og har skrevet kommentar som: "bra å se du tar avstand fra dette tullet Hadia!, anser andre Tajiks støtteerklæring som en mangel på kunnskap om historie.

Den Oslo-baserte DJ-en Nina Lyons reagerte med å poste et bilde av seg selv i tradisjonell indianerdrakt sammen med oldefaren sin. Hun forteller til NRK at oldefaren hennes opplevde direkte mobbing på grunn av måten han gikk kledd på.

Samtidig forteller hun at hun tror de fleste som kler seg ut som indianere ikke gjør det for å være kjipe, men at det er en uvitenhetsgreie.

Les også: Slik ser din perfekte tatovering ut ifølge stjernetegnet ditt