Advarer alle hundeeiere: Nå er det høytid igjen

10/11/2021 14:09

Emma Sletta

Helse
Foto: Agria Dyreforsikring
Foto: Agria Dyreforsikring
Det er en av de årlige gjengangerne, og det er flere ting hundeeiere må være klar over.

I det kalde og våte været trives luftveisinfeksjoner, og dette er ikke bare blant oss mennesker, men også blant våre hunder.

Kennelhoste er en av de vanligste luftveissykdommene i vintersesongen, og dessverre er det svært smittsomt. Heldigvis er hjelpen tilgjengelig, både når det gjelder forebygging og i tilfelle en smitte.

Det opplyser Agria Animal Insurance i en pressemelding.

Symptomer på kennelhoste

– Som navnet antyder, er det mest åpenbare symptomet at hunden hoster, forklarer Mogens Brix, veterinær ved Agria Animal Insurance.

«Hosten er høy og høres hul ut, nesten som om hunden har noe galt i halsen. I de fleste tilfeller er hunden frisk, men hoster mye. Ved intensiv hoste kan noen hunder kaste opp. Tilstanden er ofte verst om natten og kan ligne på kikhoste hos barn.»

Foto: Agria Dyreforsikring

Symptomene vises fra fem til ti dager etter at selve infeksjonen har skjedd, og det kan ta opptil to uker før hosten begynner å avta.

Råd til hundeeiere

Hvis du tror at hunden din har blitt smittet med kennelhoste, er det viktig å følge med på temperaturen til hunden din. Ta den to ganger om dagen, sier Mogens Brix.

– De fleste hunder kommer seg etter sykdommen med god hvile og varme, så lenge de ikke har feber, det vil si over 39 grader, eller viser tegn på redusert allmenntilstand.

Imidlertid kan unge og eldre hunder, spesielt de som er svake, oppleve et vanskeligere sykdomsforløp, hvor de i tillegg til feber også føler seg generelt dårlige, blir andpusten og kan oppleve pustevansker. Hvis dette skjer, kan det være nødvendig å få hunden inspisert av en veterinær.

”Hvis du er i tvil, må du alltid kontakte veterinæren din slik at du kan finne ut om hunden trenger behandling. I noen tilfeller der hunden føler seg svært dårlig, kan det hende at hunden må tas opp til overvåkning under behandlingen», forklarer Mogens Brix.

Hvordan forhindre kennelhoste

Sykdommen er smittsom og sprer seg gjennom direkte kontakt eller dråper, for eksempel ved hoste og nysing. Dette kan skje på steder der mange hunder samles - for eksempel i en hundeskog, for trening eller for utstillinger.

La aldri hunden drikke fra vanlige vannskåler i hundeskoger eller andre steder der flere hunder beveger seg.

Det er vaksiner mot kennelhoste, noe som kan være en god idé hvis du og hunden ofte reiser på steder med mange andre hunder, informerer Agria Animal Insurance.

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.