Dennis avslører: Sånn unngår du smertefulle toalettbesøk

31/10/2022 14:05

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dennis Raahave avslører hvordan man kan unngå smertefulle toalettbesøk.

Det høres kanskje rart ut - men nå har seniorforsker og spesialist i kirurgi og kirurgiske mage-tarmsykdommer, Dennis Raahave, avduket en rekke gode råd om hva som er godt å huske på når man besøker det lille huset.

For eksempel er det få som tenker på hvordan de sitter, men det er et av rådene som Dennis kommer med.

Kanskje det ikke akkurat er et spørsmål du stiller deg selv i hverdagen, men det er faktisk godt brukt hvis du tenker på toalettvanene dine.

Dennis påpeker at hvis du sitter riktig, legger du ikke hindringer i veien for å tømme tarmen.

Når det gjelder hvordan du sitter, vær forsiktig så du ikke sitter for høyt. Dette skyldes at hvis du sitter i en lav sittestilling, retter endetarmens vinkel seg bedre.

I tillegg avslører han at det velkjente ordtaket "hvis du må, så må du" bør tas på alvor, da en stor mengde avføring vil forbli i tarmen hvis du ikke går på toalettet når du må. Det kan føre til forstoppelse.

Han forklarer også at tarmen skal ta vare på seg selv:

– Tarmen tømmer seg reflekterende. Det vil si på omtrent 30 sekunder, og legger til:

– Med riktig kosthold, væske og trening bør du få en avføring som ikke er for hård. Noen må vente lenge, og det er da systemet blir dårlig sammenlignet med normalt.

Her legger seniorforskeren til at et godt kosthold særlig består av grønnsaker som inneholder gode fibere.

I tillegg er det godt å drikke rikelig med lett væske som vann, kaffe og te og å trene en halv time om dagen. Spesielt jogging er bra, da det gir tarmen en bedre mobilitet.