Derfor føler du deg nedstemt under mørketiden - og slik kommer du kommer deg gjennom det

07/11/2017 11:22

Anniken Hauge

Helse
Mørke kvelder og bitende kule kan gjøre at selv den mest positive sjel føler seg litt nedfor.

Heldigvis er det snart desember og jul, men innen den tid skal vi gjennom en kald og ofte grå november måned.

Mørketiden kan være tung for alle og enhver, men noen møter denne tida med melankoli og dystre tanker, hvor det da er snakk om en vinterdepresjon.

Ifølge NHI er denne formen for sesongavhengig stemningsforstyrrelse en psykisk lidelse som typisk dukker opp i mørketiden. Det vites ikke eksakt hvorfor noen av oss blir nedtstemte rundt denne årstiden, men hovedgrunnen anses å være lyset ute som gir kortere dagere og lengere netter. 

Lys regulerer som kjent døgnrytmen, og påvirker kroppens biologiske klokke som bestemmer når du skal sove eller være våken.

Hvor mye dagslys du får i løpet av dagen, påvirker også reguleringen av viktige hormoner i kroppen. Hormonet melotonin er svært lysømfintlig, og med lengere netter og mørketid i løpet av dagen, blir det skilt ut mer melotonin enn ellers, hvilket kan gjøre at mange føler seg trøttere og mindre opplagt enn vanlig.

Signalstoffet serotonin er kjent for å påvirke menneskets stemningsleie. Når dagslys går gjennom øynene og treffer netthinnen, stimuleres produksjonen av serotonin.  

Mindre lys om høsten og vinteren påvirker produksjonen av både melatonin og serotonin, og fraværet av sollys kan utløse depresjonslignende følelser og trøtthet. 

Heldigvis finnes det gode, forebyggende råd for å unngå følelsen av nedtstemthet og tretthet: 

1. Oppsøk lys:
Reis til Syden og få sol. Har du ikke muligheten til dette, kan du vurdere behandling med kunstig dagslys. En halvtime foran lyslampe hver dag i to uker kan være nok for hele vinteren. Husk å rådfør deg med en lege. Solarium har ingen effekt.

En tur til Kanariøyene i løpet av mørketiden er ikke å forakte. Foto: Shutterstock

2. Lys opp omgivelsene dine:
Trekk fra gardinene og skru opp lysene på jobb. Gå deg en tur ute om dagen. Lys opp hjemmet ditt.

Trekk fra gardinene når du står opp morgenen, så du får masse lys inn. Det gir en god start på dagen. Foto: Shutterstock

3. Lad opp batteriene dine:
Forbered deg til mørketiden ved å få masse lys om sommeren og høsten. Det kan være forebyggende og gjøre deg mye bedre rustet til å møte vinteren.

4. Sov godt om natten:
Søvn og bra døgnrytme er viktig for din mentale tilstand. Jevnlige forstyrrelser i din biologiske klokke kan fort føre til dårligere søvn og trøtthet.

5. Vær aktiv:
Det er påvist at trening og mosjonering generelt har en positiv effekt på depresjoner.

Kom deg ut i den vakre norske naturen. Det gjør godt for både kropp og sjel. Foto: Shutterstock

Hvis du lurer på om du er deprimert, bør du oppsøke lege.

Kilde: NHI:Vinterdepresjon
 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.