Dette skjer med kroppen din hvis du spiser havregryn hverdag

27/07/2020 11:31

Emma Sletta

Helse
Havregryn er ikke bare for barn, men kan gjøre underverker for helsen din på flere måter du ikke engang kan forestille deg.

I dusjen, pusse tennene, finne tøy, lage matpakke, pakke en bag og ja frokost? Hva pokker skal du spise til frokost?

Det er spørsmålet mange mennesker aldri stiller seg på travle og jagede hverdager, hvor mann ender med å ligge for lenge under dynen.

 

 

Men faktisk er svaret greit, fordi en skål havregryn med melk sender deg flyvende ut av døra og har en rekke gode effekter til helsen din. 

1. Ta vare på blodsukkeret ditt

Når havren er malt og havner i skålen om morgen, kan de gyllende kornene ta veldig godt vare på blodsukkeret ditt. Havre inneholder beta-glukaner, som kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og kroppens samlede kolesterolnivå.

2. Forebygger tarmkreft

Havregryn er bra for magen, og de gylne grynene kan beskytte deg mot kreft i magen, viser flere studier. Dette skyldes det høye fiberinnholdet i havre, der hvert 10 gram fiber i kostholdet får risikoen for tarmkreft til å redusere med 10 prosent.

Derfor kan man på passende måte supplere kostholdet sitt med mer fiber. 

3. Hjelper deg med å holde deg slank

Hvis man har ambisjoner om å kaste noen ekstra kilo, kan havregryn gjøre underverker. En studie fra USA viste at gruppen som hadde havregryn i magen var mette i lengere tid enn gruppen som hadde hatt cornflakes. Den lange metthetsfølelsen er relatert til det stabile blodsukker, som gjør det lettere å kontrollere appetitten og ikke supplere med snacks og søtsaker på dagtid. 

4. Forebygger hjerte- og karsykdommer og kreft

Hjertet setter stor pris på at du tar deg tid til å spise en skål havregryn hver morgen. Forskning fra Harvard viser at fiber i havre tar godt vare på kroppen, noe som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft generelt. 

Hvis du spiser havre daglig, faller dødeligheten mellom 20 og 23 prosent på de alvorlige, livstruende sykdommer, og kvinner som spiser havre minst to ganger om dagen, falder risikoen for å pådra seg sykdommer med 30 prosent over flere år. 

5. Rik på antioksidanter

Havregryn inneholder en spesiell form for antioksidanter kalt avenanthramides, som stort sett bare finnes i havre. 

Denne typen antioksidanter har den unike fordel at den får blodkarene til å utvide seg slik at blodet flyter lettere med årene. I tillegg skal virkestoffene også hjelpe mot irritabel hud og eksem. 

Hvis du lider av høyt blodtrykk eller kløende hud, kan en daglig porsjon havregryn hjelpe det hele litt underveis.

6. Beskytter barn mot å utvikle astma

Barna dine kan lett spise en god skål havregryn, og det bør de gjøre hvis de gjerne vil redusere risikoen for astma. 

En studie har vist at havre kan bidra til å minimere risikoen for at små barn utvikler astma når barn ble introdusert for havregryn i en tidlig alder.