Forskere advarer: Mangel på søvn tar langsomt livet av oss

25/09/2017 11:45

Anniken Hauge

Helse
Manglende søvn har alvorlige konsekvenser for helsen, advarer forskere.

Du kjenner garantert til det. Du har lagt deg i sengen, men du må bare sjekke mailen og scrolle litt på Facebook. Eller kanskje du bare skal se en episode til av favoritt-serien før du gir deg hen til søvnen.

Plutselig viser uret langt over midnatt, og du skal opp klokken seks. 

Men den slags dårlige søvnvaner kan ha store konsekvenser, skriver Independent.

- Jeg tar søvnen min på største alvor, for jeg kjenner til konsekvensene, forteller fra Matthew Walker, som er professor og direktør for Centre for Human Sleep Science ved University of California.

Sykdommer som kreft, Alzheimers, overvekt, hjerte -og karsykdommet, diabetes og psykiske lidelser kan alle kobles til søvnmangel. 

Det er spesielt mobilbruk om kvelden og jobbing på fritiden som gjør oss usunne. Og det koster samfunnet dyrt når vi ikke får den nødvendige søvnen, påpeker Matthew Walker. 

- Mangel på søvn kostet den britiske økonomien over 253 milliarder kroner i tapt fortjeneste, hvilket tilvarer to prosent av bruttonasjonalproduktet, sier Matthew Walker til Independent. 

Sitter man og gjesper over kaffekoppen hele dagen på jobb, bør man heller gå mye tidligere i seng. 

- Bare én natt med fire eller fem timer søvn gjør at de cellene i kroppen som dreper kreftceller minsker med 70 prosent. Mangel på søvn er en direkte årsak til bryst-, tarm- og prostatakreft, sier Matthew Walker.

Hvis man har behov for koffein for å holde seg våken eller vil sove videre etter alarmen ringer om morgenen, så har man ikke sovet nok. Da bør man vurdere å endre sovevanene sine.

Hjernen har behov for søvn for å kunne fungere skikkeli, og det er en veldig viktig prosess som foregår når vi lukker øynene og sover. 

- Når du er i dyb søvn, så begynner hjernecellene dine å synkronisere aktiviteten i hjernen din. Kroppen din kommer ned i lav-energi tilstand, som er den beste typen blodtrykksmedisin du overhode kan forestille deg, sier Matthew Walker. 

Han anbefaler derfor at man stiller en alarm en halvtime før man skal legge seg. På den måten kan man venne seg til å overholde tiden - og legge seg til samme tid hver kveld. Og så skal man selvfølgelig la være å bruke mobilen i sengen.

Les også: Nå blir det rushtidsavgift i Oslo