Forskning: 4 gode grunner til å sove med sokker

14/03/2018 20:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan virke litt usexy, men det er faktisk fire knallgode grunner til å beholde sokkene på i sengen.

Man kjenner det godt når man står på gulvet om morgenen i disse kalde vinterdagene.

Når føttene må ut av den varme og trygge dynen og lander på det kalde gulvet, eller enda verre på kalde fliser på badet, som gir deg en god og frisk forsikring om at man er våken og dagen skal starte.

Men man kan jo slippe det kalde gulvet ved å ta på seg et par sokker, og i tillegg til å slippe det kalde gufset fra gulvet om morgenen, så har forskere også funnet fire gode grunner til at det faktisk er best for deg å beholde sokkene på om natten, skriver Daily Mail. 

1. Sovne fortere
Et nederlandsk studie fra 2007 viser at sokker i sengen er en fantastisk sovepille, som sender deg raskere avsted til drømmeland. Forskernes teori går ut på at sokker i sengen bidrar til å utvide blodårene og den prosessen sikrer at blodets generelle temperatur daler.

På legespråket kalles teknikken vasodillation, og forskerne så at testpersonenes kroppstemperatur falt med 1,2 grader, hvilket setter kroppen i stand til å bruke mindre energi, og da sover man altså bedre.

2. Flere orgasmer
Den helt store unnskyldingen for å ta av seg sokkene før man legger seg, er nok med håpet om litt hygge, etter som de fleste foretrekker sex helt nakne. Men det kan faktisk føre til bedre orgasmer, og undersøkelsen fra 2005 ble for første gang presentert i København.

Sokker på føttene gir flere orgasmer. Foto: Shutterstock

Det viste seg at 13 forskjellige par fikk flere orgasmer hvis de beholdt sokkene på. Bare halvparten av kvinner fikk orgasme uten sokker, men det antallet steg til 80 prosent med sokker på. Forskerne har en teori om at varme føtter skaper mer trygghet i sengen når man ligger tett, men oppdagelsen skjedde ved en tilfeldighet. I virkeligheten ville forskerne undersøke hva som skjedde i hjernen under sex.

 3. Færre hetetokter
For mange kvinnen hjelper sokker i sengen mot hetetokter under dynen. For kvinner i overgangsalderen kan sokker i sengen nemlig bidra til å regulere kroppstemperaturen. Og det hjelper både for kvinner og deres mannlige sengepartnere, som ofte må ligge med full trekk om natten for å unngå svette kropper og hetetokter.

Årsaken er igjen den økte blodgjennomstrømningen som sokkene skaper. 

4. Forhindrer Raynauds sykdom
Raynauds sykdom er en kretsløpssykdom hvor blodbanene i hender og fltter snører seg sammen og blir hvite eller blå, og man kan også oppleve å få anfall og spasmer i hender og føtter.

Du sovner fortere hvis du beholder sokkene på i senga om natten. Foto: Shutterstock

Her kan sokkene også være til hjelp, og hvis man lider av den sjeldne sykdommen kan en varmeflaske under dynen eller et bad før sengetid også være til hjelp.

Undersøkelser peker på at mellom åtte og ti prosent av alle voksne kan lide av Raynauds sykdom.