Hvordan blir jeg mer sosial? Her er 11 gode råd

23/07/2017 20:30

Anniken Hauge

Helse
Hvordan bliver jeg mere social?
Foto: Shutterstock
De fleste mennesker anser det å være sosial som behagelig og avslappende. For andre kan det være utrolig kjedelig eller verre, som angstfremkallende. Noen mennesker er usikre, flaue eller for sjenerte til å være mer sosiale.

Andre er så opptatt av skole eller jobb, at de ikke husker hvordan det er å være sosial. Denne artikkelen har til formål å hjelpe deg med å løse disse problemene, slik at du kan nyte å ha mange venner og bekjente.

Hvordan blir jeg mer sosial?

Man blir ikke mer sosial på et øyeblikk. Her er noen enkle tips du kan prøve å benytte deg av i dagliglivet, for å forbedre dine sosiale evner. 

1.  Bruk kroppsspråk

Når du er i en sosial setting som på en fest, så bruk kroppsspråket ditt for å kommunisere at du er imøtekommende. Sørg alltid for å få øyenkontakt med andre, og sørg for å vinke eller nikke. Se rett foran deg i stedet for å se ned i gulvet eller på føttene dine. Det er en effektiv måte for å være mer sosial. 

Prøv å la være med å se innbitt ut, ha armene i kors eller stå i et hjørne. Disse kroppsholdningene skyver folk unna, og får de til å føle at du helst vil være i fred. Skru av mobilen din. Hvis du er opptatt med mobilen din, så tror folk at du har det for travelt til å ha det gøy med dem.

 

2.  Still spørsmål og vis interesse

Still spørsmål til andre. Hvis du ønsker å bli mer sosial, så blir du nødt til å begynne å snakke med folk rundt deg og la de vite at du er interesseret i det de sier. Spør hvordan de har det, hvordan dagen deres har vært, og hvilke planer de har for fremtiden. 

Du bør ikke være for nysgjerrig eller grave i andres personlige ting. Vis at du liker dem ved å be de om å fortelle litt om seg selv. Vent til de er ferdige før du selv begynner å snakke. 

3.  Smil

Folk vil se på deg som en de ønsker å assosieres med, hvis du er begeistret for livet og generelt er i godt humør. Hvis du ikke alltid føler deg bra, så smil uansett, så det ser ut som om du har det fint. Å smile gir deg muligheten til å føle deg mer tilpass, og folk vil ønske å være sammen med deg fordi du virker snill. Da vil de også gjerne vite mer om deg. 

 

4.  Ha et åpent sinn

Du er kanskje ikke så veldig sosiale fordi du tror at ingen har noe til felles med deg eller ditt liv. Du har kanskje fordommer, og føler det som om andre er for kule for deg å snakke med, for dumme eller for sjenerte til å være sammen med deg.

Det du virkelig trenger er å ha et åpent sinn og la folk åpne seg opp for deg - akkurat som de er. Dette vil gi den andre personen mulighet til å være åpen overfor deg; Plutselig finner du ut at dere har mer til felles enn du noensinne ville trodd. 

5.  Vær positiv

Andre mennesker vil bli mer tiltrukket av deg hvis du er en positiv og optimistisk person. Imens du lærer å væremer sosial, bør du gjøre en real innsats for å være en positiv person. Dette gjelder ikke bare i sosiale sammenhenger, vær også positiv når du er alene. Husk at livets vilkår faktisk ikke er så dårlige som du først trodde de var. 

6.  Hold deg aktiv

For virkelig for alvor å involvere deg med andre og holde en samtale i gang med en annen person, så må du ha et aktivt sinn. Du kan ha et aktivt sinn og fortsatt være oppmerksom og ha en god helse, hvis du mosjonerer regelmessig. 

Mosjon gagner ikke bare fysisk velvære; Det er fantastisk også for din følelsesmessige og mentale helse. Videre kan du møte fine mennesker på treningssenteret du allerede har noe til felles med, og det kan være en god måte å starte en samtale på. 

 

7.  Vær hjelpsom

Gå den ekstra milen for å aktivt hjelpe noen som har behov for det. Når du gjør noe hyggelig for noe andre, vil du føle deg mer tilpass ved å engasjere deg med de på et senere tidspunkt. Gjør ting som å kjøpe inn for en eldre person, lag en kopp kaffe eller te til en kollega eller bare gjør de tingene du kommer på man kan gjøre for andre. Handlingene dine vil tale høyere enn ord når det kommer til å bygge en relasjon til en annen person. 

8.  Øv deg

Du må øve deg hvis du vil lære å bli mer sosial. Det krever at du anser sosialisering som en ferdighet på linje med enhver annen. Du er nødt til å komme ut av komfortsonen og gjøre en innsats for å være interaktiv med andre med jevne mellomrom. 

Du kan starte denne prosessen ved å delta i samtaler med andre mennesker du møter regelmessig, som kassadamen på Rema 1000 eller servitøren på kaféen. Bruk så mye tid som mulig med venner. Hvis du har en ensom hobby, så inviter noen som kan dele den med deg. Ikke si nei til sosiale invitasjoner. Ikke kom med unnskyldninger, som for eksempel si at du er for sliten til å være sosial. Øv deg så mye som mulig. 

9.  Inviter folk

Hvis du venter på at andre skal invitere deg ut eller ringe for å invitere deg til et arrangement, så kaster du bort tiden din. Det krever en felles innsats å opprettholde en relasjon, så vis andre at du setter pris på dem ved å selv invitere - i stedet for å vente. Prøv å opprettholde kontakten med andre, selv om de ikke bor i nærheten. Du trenger ikke gjøre mer enn å sende en melding eller mail, og spørre hvordan de har det. 

10. Øk selvbildet ditt 

Sannheten er at alle føler seg usikre eller utilpasse en gang i blant. Hvis du føler at usikkerheten din hemmer deg i å være sosiale, så er det sannsynligvis fordi du forteller deg selv at det er ting du ikke klarer å gjøre. For eksempel at du ikke klarer å være like sosial som andre.

Du er nødt til å eliminere disse tankene og slutte å sammenligne deg selv med andre som alltid har vært sosiale og hatt lettere for å få venner. Du har spesielle og fine kvaliteter som noen liker og vil verdsette.

11. Ikke vær redd for å bli avvist 

Det absolutt verste som kan skje når du prøver å kommunisere med en annen person, er at han eller hun rett og slett ikke ønsker å omgås deg. Dette kan føles ubehagelig, og øke følelsen av å ikke ønske å bli mer sosial, men du må huske at dette ikke er verdens ende. Det kommer ikke til å skje hver gang, og det bør ikke få deg til å føle deg avvist. Alle kan ha en sånn opplevelse nå og da. 

Hvis du ikke er åpen for å være sammen med andre, så går du glipp av å møte andre du kanskje har noe til felles med, og som gjerne vil tilbringe tid sammen med deg.