Ikke ignorer disse 6 symptomene på livstruende blodpropper

26/08/2020 17:34

Emma Sletta

Helse
Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du ta dem på alvor og bli undersøkt. Bare i tilfelle.

Dessverre er blodpropper en folkesykdom som kan slå til når du minst venter det - og ved hvem du minst forventer.

Det finnes imidlertid en rekke symptomer som kan indikere om du er i fare for å ha blodpropp. Det er ifølge Remedy Daily.

Disse symptomene bør alle kjenne, og hvis du opplever det på din egen kropp, bør du kontakte legen.

Her er seks vanlige symptomer for å ha blodpropp:

1. Hevelse i bena

Dette er ofte et symptom på dyp venetrombose – også kalt DVT – som er blodpropper i venene i beinet (kalv og lår) og i bekkenet. DVT forhindrer blodstrømmen i sirkulasjonssystemet, og er spesielt farlig fordi det hindrer oksygen fra å nå vitale organer.

2. Smerte eller ømhet i bena

Et annet symptom på DVT er smerte eller ømhet i bena. Smerten kan ofte føles som krampe i beinet.

3. Røde plamager på huden

Et vanlig blåmerke er i seg selv en liten samling av blod under huden, men ikke farlig. Men hvis du opplever et rødt merke som går langs årene dine, bør du ta det på alvor umiddelbart. Disse røde plamager på huden føles også ofte varme, og er tegn på blodpropper.

4. Brystsmerter og dyp pusting

Hvis du opplever både brystsmerter sammen med dyp pusting - som ikke skyldes fysisk anstrengelse - så kan det være et tegn på blodpropp i lungene som raskt kan være dødelig.

5. Pustevansker

Hvis du derimot har problemer med å ta dype åndedrag, kan det også skyldes blodpropp i lungene. Andre symptomer på dette er brysturo, galopperende hjerterytme og svimmelhet.

6. Uforklarlig hoste

Hvis du hoster og hoster og forklaringen ikke skyldes røyking eller god gammeldags halsondt, vær oppmerksom på hjertefrekvens, bryst og pust. Fordi hvis du både hoster og opplever brystsmerter og pustevansker, bør du oppsøke lege umiddelbart.