Korona oppfordring: Denne typen håndspeit bør ikke brukes

16/10/2020 12:07

Emma

Helse
Det blir sprittet av overalt, og dette er en viktig måte å forhindre spredning av korona viruset på. Det spiller imidlertid en rolle om hvilken type sprit som brukes.

Håndsprit er like effektiv, enten det lukter parfyme eller er uten tilsatt dufter. Men med økt bruk av håndsprit blant nordmenn, er det også økt risiko for å utvikle plagsomme og livslang parfymeallergier hvis det oftest er parfymert håndsprit som du smører henende inn i.

Det sier Astma-Allergi Danmark i en pressemelding.

I butikkene kan det imidlertid være vanskelig å vite om det er parfyme i håndspriten før du bruker den.

– Det er et problem å bli utsatt for noe du ikke vet hva er. Hvis du allerede har allergier, vet du kanskje ikke om håndspriten inneholder parfymene du ikke tåler. Og hvis du ikke allerede har allergier, vil du ikke vite om håndspriten inneholder allergifremkallende parfymer, noe som gjør at du risikerer å utvikle allergier. Derfor er det ikke nødvendig å bruke håndsprit med parfyme i butikkene når det er rikelig med håndspriter uten parfyme, sier Jeanne Duus Johansen, senterdirektør ved Senter for allergi.

Allergi mot parfyme faller under det som kalles kontaktallergi. Kontaktallergier er den eneste allergien du kan forhindre deg selv. Dette gjøres blant annet ved å unngå ingrediensene som kan være allergifremkallende – f.eks parfyme.

Risikoen for å utvikle livslang parfymeallergi øker jo mer du kommer i kontakt med allergifremkallende parfymer i løpet av livet. Minst 20 prosent av den norske befolkningen lider av kontaktallergier, noe som forårsaker eksem, og kløe.

Flere henvendelser om parfymert håndsprit i butikkene

Astmaallergi Dansk Råd har mottatt en rekke henvendelser fra bekymrede borgere som har fått allergiske reaksjoner på grunn av parfymert håndsprit som står i butikker og på restauranter. Det er ofte ikke lett å finne informasjon om hvorvidt det er parfyme eller ikke, og derfor kan det være vanskelig å unngå.

"Samtidig blir man set ned på hvis man ikke bruker dem som står i butikker, selvom du bruker din egen, for eksempel når du har parkert sykkelen eller bilen. Vi blir spurt om det virkelig kan være sant at butikker står fritt til å sette ut potensielt allergifremkallende håndsprit - som ofte blir sett på som obligatorisk å bruke. Dessverre er det ingen retningslinjer på dette området som kan hjelpe allergikere», sier Betina Hjorth, rådsjef i Astmaallergi Danmark.

Astmaallergi Danmark oppfordrer derfor butikker til å slippe parfymert håndalkohol og i stedet gå for varianter med allergimerket Den Blå Krans eller Asthma Nordic.

Tips for å unngå parfymert håndsprit:

  1. Kjøp parfymefrie handprits bare og ta med dine egne når du handler eller er på en kafé
  2. Vent å spritte til du er inne i butikken, slik at det er klart for andre at du spritter av
  3. Spør i butikken hvis du er usikker på om deres håndsprit inneholder parfyme

 

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.