Leger advarer: Dette ene tegnet på en hjerneblødning kan være livsfarlig å ignorere

26/04/2017 09:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En hjerneblødning kan komme som et lyn fra klar himmel, og mange oppdager det ikke før det er for sent. Det er spesielt ett symptom du aldri må ignorere.

Det er en hodepine som er så smertefull at du aldri har opplevd noe liknende.

Selv hvis man ofte har hodepine eller kanskje lider av migrene, så vil man oppleve stor forskjell hvis man blir rammet av hjerneblødning - smerten kan ikke sammenliknes. 

En amerikansk nevrolog advarer om et livsfarlig symptom på hjerneblødning, etter at den 42-årige amerikanske kvinnen Lee Broadway døde tidligere denne måneden - bare to dager etter at hun hadde hatt sitt livs verste hodepine, skriver People.

Selv om Lee Broadway hadde det fint ved innleggelsen, forverret situajosnen hennes seg etter kort tid, og hun døde 3. april. To dager etter innleggelsen på sykehuset med en hjerneblødning. 

 

Lee Broadway fortalte mannen sin og legene at hun hadde en unaturlig smertefull hodepine, og det bidro til at legene kunne stille diagnosen. 

- Det er en veldig, veldig smertefull hodepine, som er helt ulik alle andre. Folk med kraftig migrene som har fått en blodpropp i hjernen, sier at det uten sammenligning er den verste hodepinen noensinne, sier læge Howard A. Riina, som er professor i nevrologi ved New York University, til People. 

Han mener at de vanlige rutinene som kan hjelpe folk som sliter med migrene, som å sitte i et mørkt rom eller ta piller, ikke hjelper hvis det er en hjerneblødning.

- Det er ikke uvanlig at folk som har hatt migrene i mange år, møter opp på legevakten og forteller at de har fått en hodepine som har truffet som et lyn og tvunget dem ned på alle fire av smerte, sier Howard A. Riina til People. 

Der er forøvrig stor forskjell på en hjerneblødning og en blodprop i hjernen, da cirka fem til ti prosent av alle mennesker kan ha bittesmå blødninger i hjernen uten at har hatt en nevneverdig effekt på dem. 

 

En blodpropp i hjernen er derimot en alvorlig og akutk lidelse, som kan medføre alvorlig hjerneskade og lammelser med tøff rehabilitering til følge. 

Men hjerneblødninger er markant vanskeligere å behandle akutt, da det ikke alltid er mulig for legene å stoppe blødningen i tide.

Blødning i hjernen rammer hovedsaklig aldersgruppen over 65 år. I følge forskning.no er hjernslag den tredje største dødsårsaken i Norge, og cirka 15.00 nordmenn blir rammet av det hvert år. 

Er man i tvil om man kan være i faresonen, bør man oppsøke legen sin og få rådgivning.