Leger varslet: Stor økning i antall hjertestans for ungdom under 30 år

30/05/2022 08:26

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Leger er bekymret da de har sett en stor økning i antall hjertestans hos unge under 30 år.

Leger fra De Forente Arabiske Emirater viser stor bekymring da de har sett en stor økning i antall unge under 30 år som lider av hjertestans og utvikler andre hjerteproblemer.

"Det er flere grunner til at dette skjer, men det er spesielt stillesittende livsstil, usunne spisevaner, stress og fedme som er de viktigste grunnene til at unge mennesker utvikler hjerteproblemer," sier legene, ifølge media Khaleej Times.

I løpet av det siste halvåret har det vært 40 hjertestans blant personer under 30 år på Aster-sykehus, 18 tilfeller ved Burjeel Hospital i Abu Dhabi, 41 tilfeller ved Birjeel Hospital i Sharjah og 36 tilfeller ved LLH Hospital i Abu Dhabi.

En lege Khaleej Times har snakket med har sagt at det ikke er noe konkret svar på hvorfor unge under 30 år er mer påvirket av hjerteproblemer, men flere studier peker på genetikk, livsstilsendringer, kostholdsvaner og stress.

"Vår fysiske aktivitet har gått ned, vi har begynt å spise mer fet hurtigmat, vi har alle flyttet til en stillesittende kontorstil, sigarettrøyking har økt, alkoholforbruket har økt, forekomsten av hypertensjon, diabetes, fedme og dyslipidemi øker i pandemiproporsjoner," sa han.

Han påpekte også at det de siste 20 årene har vært store endringer i livsstilen til personer bosatt i De forente arabiske emirater, men faktisk gjelder dette for hele verden.

Når risikofaktorer øker og en endring i livsstil oppstår, som kombineres med en nedgang i fysisk aktivitet, resulterer det i en økning i psykososialt stress, noe som bidrar til hyppig forekomst av hjertestans i den yngre delen av befolkningen.

Legen sa også at den yngre generasjonen har stor iver etter å oppnå mye på veldig kort tid, noe som også kan være en medvirkende faktor til det.

"Denne iveren etter å oppnå alt skaper enormt psykologisk og følelsesmessig stress, og det er en av de største risikofaktorene," sa han.

Dette støttes av en annen lege som uttalte følgende: "Økt antall tilfeller av hjertesykdom eller hjertestans blant den yngre befolkningen skyldes en økning i stressnivået på grunn av ytelsespress på jobben."