Mister du mye hår? Da bør du gjøre dette

03/06/2023 07:30

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Stress, psykiske problemer, ubehag, kosthold og infeksjoner som Covid-19 – det kan være mange årsaker til hårtap. Her er ekspertråd om hva du skal gjøre med ulike typer hårtap.

Har du opplevd uvanlig mye hår i hårbørsten? Eller at håret plutselig blir merkbart tynnere?

Inger Marie Skoie er hudlege og spesialist i hud- og veneriske sykdommer. Hun opplever at det å miste hår er veldig frustrerende for mange.

- Hår betyr mye. Hår handler veldig mye om identitet. Mange opplever at dette er litt tapt. Som hudleger har vi mange tunge konsultasjoner, forteller hun Vi.no.

Ifølge Skoie er det mange grunner til at vi mister hår. Den vanligste årsaken er androgenetisk hårtap.

- Det er en genetisk overfølsomhet overfor mannlige kjønnshormoner, androgener, noe som fører til hårtap. Androgenetisk hårtap er vanligst hos menn, men det er også den viktigste årsaken til hårtap hos kvinner, sier Skoie.

I motsetning til menn, som blir vikende og skallet, mister kvinner håret jevnt fra hele hodebunnen. Med androgenetisk hårtap trekker hårsekkene seg sammen og blir mindre. Ifølge Skoie kan denne typen hårtap behandles med liniment i hodebunnen eller med medisiner i tablettform.

Hvis du opplever hårtap på over 150 hår om dagen og har en sterk medisinsk historie med androgenetisk hårtap eller ser en vikende hårlinje eller områder med skallethet, kan det være nyttig å se en hudlege, råder Skoie.

– Hvis du starter behandlingen tidlig, kan du begrense hårtapet og delvis stoppe det, men hvis du stopper behandlingen, vil hårtapet øke igjen, sier Skoie.

Hårtap på grunn av stress og infeksjoner

Andre årsaker til at vi mister håret kan være lokal betennelse rundt hårsekken, psykososiale forhold, kroniske sykdommer og medisiner.

- Langvarig eller ekstrem følelsesmessig eller fysisk stress, depresjon og angst kan bidra til telogent hårtap. Det er ganske vanlig og er preget av plutselig tap av mer hår. Denne typen hårtap er mer diffust og kan oppstå etter en stressende hendelse, sier Skoie.

Infeksjoner kan også føre til telogent hårtap. Ifølge Skoie kommer mange til hudlege med plutselig hårtap etter å ha vært syk med Covid-19.

– De sier de har hatt en alvorlig infeksjon, og at de nettopp har blitt friske. TBE-virusinfeksjon etter flåttbitt er også en typisk infeksjon som kan føre til telogent hårtap, sier Skoie.

Håret vil vokse tilbake

Med telogen hårtap kan du miste to tredjedeler av hårets tetthet. Ifølge Skoie finnes det ingen behandling, men hårtapet vil stoppe og håret vil gradvis vokse ut igjen.

- Men det tar lang tid og kan fort ta opptil 12 måneder før håret er tilbake til slik det var før. Hvis du har langt hår, kan du godt klippe håret litt. Det kan gjøre noe med følelsen av at håret har gjennomgått en stor forandring, sier Skoie.

Behandling og diett

Skoie understreker at det er årsaken til problemet som må løses.

For eksempel i alopecia areata, som er en betennelsestilstand rundt hårsekkene, finnes det både medikamentelle og ikke-medikamentelle behandlinger, ifølge Skoie.

- Betennelsen kan reduseres ved å injisere betennelsesdempende medikamenter i hodebunnen for å redusere betennelse rundt hårsekken. Behandling i kremform kan også brukes for å prøve å minske betennelsen, sier Skoie.

I alopecia areata faller håret ut i flekker.

– Selv om håret mister flekker, kan det vokse ut igjen, sier Skoie.

Hos legen kan blodprøver tas for å diagnostisere forhold som kan føre til hårtap, for eksempel jernmangel, skjoldbruskhormoner, mannlige kjønnshormoner (androgener) og vitamin B12.

Også anemi og mangel på vitamin D kan være forbundet med hårtap.