Når begynner overgangsalderen? Her er 10 typiske symptomer på menopause

12/06/2017 23:00

Ida Veiden Brakstad

Helse
Hvornår starter overgangsalderen
Foto: Overgangsalderen - Shutterstock
Svetteturer, skjeggvekst og tretthet kan være noen av de mange symptomene du opplever hvis du har kommet i overgangsalderen.

De fleste av oss vet nok at akutte svetteturer og humørsvingninger kan være forbundet med overgangsalderen. Men faktisk er det også mange andre symptomer på at kroppen din holder på å komme i overgangsalderen. Her har vi samlet noen av dem.

Her har Dagens.no samlet en liste over de mest typiske symptomene på spørsmålet om når overgangsalderen og menopausen oppstår:

1.Hodedpine

I takt med hormonsvingningene kan du få hodedpine, svimmelhet eller migrene.

2.Humørsvinginger

Ja, det stemmer. Mange opplever at humøret og energinivået svinger. Man kan lettere komme til å gråte, eller bli fortere trøtt.  

 3. Ansiktshår

En del kvinner opplever skjeggvekst i ansiktet. Ikke nødvendigvis et vellvoksent helskjegg, men noen lange og tykke hår kan poppe fram på haken eller kinnene.

4.Leddsmerter

Knoklene dine blir svakere siden de har en tendens til å avkalke med alderen. Snakk med legen din om kalktilskudd.

5.Dårlig søvn

I takt med at østrognivået synker endres søvnmønsteret ditt. Kanskje har du begynt å sove lettere, ha vanskelig for å sovne inn eller sove natten igjennom, og du våkner typisk på grunn av heteturer.

6.Vektstigning.

Siden forbrenningen settes ned, opplever noen at de går lettere opp i vekt, og at fettet samler seg mer rundt midjen og magen enn på hoftene og lårene.

7.Smerter ved sex

Side slimhinnerne produserer mindre fukt blir skjeden tørrere, og dette kan gi irritasjoner i forbindelse med sex.

8.Heteturer

Er det ikke sinnsykt varmt her inne? Svingningene i østrogennivået kan gi problemer med heteturer, akutt varme, kraftig rødmining i ansiktet, halsen og brystet, samt nattesvette.

9.Hevelser

Det er ikke unormalt at man føttene, fingrene og benene blir hevet iovergangsalderen. Husk at legge merke til kroppens behov, og slapp av med beinene på bordet når det er mulig.

10.Følelsen av å miste kontrollen

Plutselig kan du ikke huske hva du gjorde i morges, du har sinnsykt lyst på sjokolade, og selv den minste ting får deg til å gråte. Overgangsalderen kan vise seg på mange forskjellige måter, så husk å være åpen om det og snakk med legen din mulighetene for hjelp og støtte underveis.