Ny app skal oppdage kreft tidligere

02/09/2022 07:33

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Innovasjoner i helsevesenet slutter aldri å forbløffe, og med moderne teknologi føles det som om mulighetene er uendelige.

Nå begynner Skåne-regionen å bruke en mobilapp med formål om å oppdage hudkreft, skriver Newsner.

Det er få ting så skummelt som kreft.

Sykdommen rammer mange mennesker hvert år, og å få kreft selv, eller å vite at en slektning har det, er utrolig skummelt og vanskelig.

Men selv om det er bekymringsfullt og vanskelig, vet vi at det er større sjanser for å overleve den forferdelige sykdommen i dag enn tidligere.

Noe av det vi vet er viktigst å ha størst mulig sjanse til å overleve kreft er å oppdage det så tidlig som mulig.

Hudkreft er en av kreftformene som har økt mest de siste årene, og flere tusen mennesker blir varslet årlig om at de har en slags hudforandring.

For en tid siden ble det tatt et stort skritt i riktig retning for å kunne oppdage hudkreft så raskt som mulig, nemlig gjennom en app på mobiltelefonen.

Tanken er å ta et bilde av hudområdet mistenkt for å være kreftfremkallende med en spesiell type forstørrelsesglass og deretter sende det til en hudlege.

Hudlege gjør deretter en vurdering av om den skal undersøkes videre eller ikke.

Dette betyr at omsorgsbyrden reduseres, samtidig som pasientene kan få hjelp mye raskere.

Åsa Ingvars, som jobber som konsulent ved hudklinikken i Lund, sier at det viktigste selvfølgelig er at du tidlig kan oppdage om noe er galt.

– Det vil ha flere effekter, og det viktigste er selvfølgelig at vi kan diagnostisere hudkreft på et tidligere stadium, sier hun.