Ny forskning på depresjon: Hopp over nattesøvnen

10/12/2023 21:00

Mikkel Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man pleier å si at en god natts søvn er gull verdt. Men hvis du lider av depresjon, kan det motsatte være tilfelle. Da kan en natt uten søvn ha en positiv effekt på humøret.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En studie av amerikanske søvnforskere viser at det å hoppe over en natts søvn kan lindre depresjon. Like viktig er det at studien også forklarer hvorfor det fungerer.

I eksperimentet utsatte Philip Gehrman, en klinisk psykolog og søvnforsker ved University of Pennsylvania, 30 personer med alvorlig depresjon for en natt med såkalt søvnmangel. Til sammenligning fulgte han også 54 personer uten depresjon, hvorav 38 ikke sov, mens 16 kontrollpersoner sov normalt.

Eksperimentet varte i fem dager, hvor deltakerne ble skannet tre ganger for å måle oksygentilførselen til hjernen. Den første skanningen var etter en normal natts søvn, den andre etter en søvnløs natt, mens den tredje skanningen ble gjort etter to netter med gjenopprettende søvn. I tillegg vurderte deltakerne humøret sitt flere ganger i løpet av eksperimentet.

Basert på skanninger og spørreskjemaer kunne forskerne konkludere med at 43 prosent av pasientene med depresjon opplevde en bedring i humøret etter å ha blitt snytt for søvn, mens de fleste av de ikke-deprimerte deltakerne rapporterte at humøret ble dårligere.

Effekten på de depressive var umiddelbar, i motsetning til de fleste antidepressiva, som må tas i flere uker før det trer i kraft.

Det er ikke ny kunnskap at søvnmangel kan lindre depresjon. Allerede i 1818 la den første professor i psykiatri, tyske Johann Christian August Heinroth, oppgaven, men ingen har så langt klart å forklare hvorfor en søvnløs natt, helst med lyset på, har en positiv effekt på humøret i rundt halvparten av alle mennesker med depresjon.

Nå identifiserer den amerikanske studien, publisert i tidsskriftet ' Proceedings of the National Academy of Sciences, USA ', hvilke spesifikke hjerneområder som er berørt.

Hos forsøkspersonene som rapporterte at humøret ble bedre av å ikke sove, kunne forskerne se økt aktivitet i de to hjerneområdene Amygdala og anterior gyrus cinguli. Dette underbygger at sammenhengen mellom disse er viktig for reguleringen av depresjonssymptomer.

Ifølge den danske professoren, Klaus Martiny, gjør dette funnet studien svært interessant. 

«Det er et studium jeg selv har hatt lyst til å gjøre i 15 år. Nå er det bevist at det skjer drastiske endringer i de delene av hjernen som har med depresjon å gjøre når du ikke sover. Da er den biten på plass.' 

Forklaringen kan hjelpe forskere med å finne mindre stressende metoder for å øke humøret til deprimerte mennesker. 

Ved Institutt for klinisk medisin ved Københavns Universitet jobber Klaus Martiny med å finne nye ikke-medisinske behandlinger for depresjon. 

Han forsker blant annet på hvordan man kan stimulere hjernen utenfra med magnetisk stimulering, men mangel på søvn står også på listen over metoder han har forsket på. Hans erfaring er:

«Søvnmangel (eller våkenbehandling) fungerer litt bedre på pasienter med bipolar sykdom, det vil si pasienter som har både depresjon og mani. Men det er en liten risiko for at metoden utløser mani hos disse pasientene, spesielt hvis de ikke er på stemningsstabiliserende behandling.'

Derfor har han selv eksperimentert med våkenterapi på pasienter som kun er depressive.

«60-65 prosent av dem opplevde en bedring etter en natt da de var våkne, men svært mange fikk tilbakefall igjen da de sov neste natt. Metoden viste seg å ha best effekt når pasientene ikke tok en lur i dagene etter søvnmangel, men den krever mye kontroll og kan gi kraftige humørsvingninger. Det er ikke noe å spøke med, sier han og anbefaler at våkenterapi kun gjennomføres i nært samarbeid med en psykiater som har erfaring med metoden.